Teylers Museum in 2020 én 2021

Eenrichtingsverkeer, handgel en mondkapjes: wie had kunnen denken dat dit in 2020 de standaard zou worden bij een museumbezoek? Ondanks de coronacrisis heeft Teylers Museum de schouders niet laten hangen. De familietentoonstelling Dinomakers werd verlengd en de tentoonstelling John Constable kon – mét internationale bruiklenen – doorgaan zoals gepland. Online ontplooide het museum tal van initiatieven.

 

Net als alle musea moest Teylers maximaal flexibel opereren afgelopen jaar. Veranderingen buitelden vanwege de coronamaatregelen over elkaar heen. Online kaartverkoop met tijdsloten, beperkte bezoekersaantallen en aanpassingen in de programmering: snel schakelen was aan de orde van de dag. Bij elkaar opgeteld is het museum 111 dagen dicht geweest in 2020, 30% van de beschikbare dagen. Bovendien konden er, als de deuren wél open waren, veel minder bezoekers worden ontvangen. Dit alles heeft geresulteerd in een bezoekersaantal van 70.468, waarmee Teylers Museum iets meer dan 51% van de bezoekers van 2019 heeft ontvangen. Dankzij ruimhartige subsidies van OCW bleven de inkomsten in 2020 gelukkig op peil en kan het museum met het complete Teylers-team aan het nieuwe jaar beginnen.

 

Online altijd open

Online is Teylers Museum altijd open gebleven. Er werden online rondleidingen door de zalen en de collectie gegeven, live via Instagram. Vooral de eerste rondleiding door hoofdconservator kunstverzamelingen Terry van Druten op 23 maart trok veel kijkers en persaandacht. Na afloop werden de registraties van de rondleidingen op YouTube gezet. Daarnaast schreven medewerkers van het museum blogs over de fascinerende geschiedenis en collectie van het museum, liet violiste Tosca Opdam zich inspireren door het werk van John Constable voor haar serie Miniaturen van Beeldende Kunst en Muziek en is het mogelijk om een virtuele 360-gradentour door het museum te maken en een online rondleiding te volgen door John Constable.

 

Lichtpunten in 2020

De tentoonstelling Dinomakers werd na de eerste lockdownperiode verlengd, zodat veel families deze in de zomer alsnog konden bekijken. Daarnaast zette het museum zich in om de John Constable-tentoonstelling – met vele internationale bruiklenen – te laten doorgaan. Deze eerste overzichtstentoonstelling over Constable in Nederland werd een groot succes: tijdsloten waren continu volgeboekt en bezoekers genoten van de wolkenluchten en typisch Engelse landschappen. Naast de tentoonstellingen werd in 2020 onophoudelijk doorgewerkt aan de restauratie van Pieter Teylers Huis. Alle benodigde installaties werden onzichtbaar aangelegd, daken en ramen geïsoleerd, vloeren teruggelegd en oude structuren hersteld.

 

2021: Constable, vogels en Pieter Teylers Huis

Teylers Museum hoopt op 20 januari weer open te gaan. Met dank aan alle bruikleengevers is het mogelijk om John Constable te verlengen tot en met 28 februari. Daarna nemen vogels de tentoonstellingszaal over: de familietentoonstelling Vogelpracht stelt het duurste gedrukte boek The Birds of America van John James Audubon centraal en laat de veranderingen in de vogelwereld zien tussen vroeger en nu. In de zomer is de installatie Surreal Science te zien, een samenwerkingsproject met de toonaangevende Whitechapel Art Gallery in Londen. In november wordt naar verwachting Pieter Teylers Huis geopend voor publiek.

 

https://www.teylersmuseum.nl/nl

 

Afbeelding: John Constable (1776-1837), naar Jacob van Ruisdael, Landschap met windmolens bij Haarlem, 1831. Collectie Dulwich Picture Gallery, Londen

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK