Topstukken uit musea gaan on tour langs senioren

Door de coronacrisis hebben veel kwetsbare ouderen minder activiteiten en bezoek. Daarom brengt de Museum Plus Bus kunst uit musea naar deze ouderen toe. Een collectie van replica’s van topstukken uit Nederlandse musea gaat ‘on tour’ langs ruim vijftig verzorgingstehuizen in Nederland. Nieuwe aanwinst van deze bijzondere rondreizende collectie zijn ‘Meisje met de parel’ van Johannes Vermeer en ‘Titus aan de lezenaar’ van Rembrandt van Rijn. Tussen 31 mei en 9 augustus bezoekt de Museum Plus Bus ouderen in Bergen, Heerhugowaard, Obdam, Beverwijk, Hoorn, Zuid-Scharwoude, Castricum en Heemskerk. Hendrikje Crebolder voorzitter van de Museum Plus Bus; “Deze ouderen zijn vaak extra eenzaam geworden door de Corona-maatregelen. Daarom komen we graag naar ze toe om ze met deze kunst een hart onder de riem te steken.”

 

Kunst als welkome afleiding
Stichting Museum Plus Bus is een samenwerkingsproject van veertien Nederlandse musea. “Vóór de pandemie brachten wij voornamelijk groepen ouderen naar musea die daar niet kwamen door hun lichamelijke conditie, geïsoleerde leefomgeving of financiële situatie. Door de pandemie hebben we ons concept omgedraaid en brengen we het museum naar de ouderen.” aldus Crebolder.

 

Zomer-expositie op locatie

In de komende zomermaanden zal de Museum Plus Bus ruim 18 tehuizen bezoeken zoals in Heerhugowaard, Obdam, Beverwijk, Hoorn, Zuid-Scharwoude, Castricum, Heemskerk, Bloemendaal en Haarlem. Elke keer komen er vier nieuwe topstukken per locatie. Een museumdocent vertelt de bewoners de bijzondere verhalen achter de werken. De deelnemers ontvangen ook een magazine met aanvullende informatie over de getoonde kunst. Museumdocent Tineke Koldeweij vertelt; “We kregen bij de test al meteen hele goede reacties op de Rembrandt. Bijzonder was dat er een dame van 102 jaar aanwezig was. Ze was nog heel fit en nieuwsgierig. Ze genoot van de activiteit. Topstukken on Tour was haar eerste kennismaking met de museumwereld.”

 

Een Rembrandt in de collectie
De werken zijn toegevoegd aan de rondreizende collectie, omdat deze musea momenteel niet bezocht kunnen worden door groepen kwetsbare ouderen. Zo wordt het Museum Boijmans Van Beuningen momenteel gerenoveerd en het Mauritshuis wil ook graag de collectie toegankelijk maken voor deze groep kwetsbare senioren. Deze replica’s van de kunstwerken kunnen wel ‘on tour’ met de Museum Plus Bus. Crebolder:“Hoe meer kunst, hoe beter! We zijn ontzettend blij met toevoeging van het ‘Meisje met de parel’ van het Mauritshuis en ‘Titus aan de lezenaar’ van het Boijmans Van Beuningen.”

 

Deze kunst mag je wel aanraken
In de tour zitten nog andere topstukken zoals Victory Boogie Woogie (1942-1944) van Mondriaan, De Slaapkamer (1888) van Van Gogh en De bedreigde zwaan (ca. 1650) van Jan Asselijn. Omdat deze replica’s gemaakt zijn met een zeer hoge resolutie zijn alle details zelfs extra goed zichtbaar, omdat je dichterbij mag komen dan in het echte museum. Museumdocent Tineke Koldeweij: “Vaak wordt na afloop gevraagd welk schilderij de senioren mee naar huis zouden willen nemen. Bijna altijd wordt dan het ‘Meisje met de Parel’ van Vermeer genoemd.” Dit is het beroemdste schilderij van Vermeer en werd waarschijnlijk geschilderd in 1665. Vermeer was de meester van het licht. Dat blijkt wel uit dit meisjesgezicht met glimlichtjes op haar vochtige lippen. En aan die grote glanzende parel. ‘Titus aan de lezenaar’ werd door Rembrandt geschilderd in 1655. Zijn zoon Titus was toen waarschijnlijk veertien jaar en het is één van de weinige kinderportretten die Rembrandt maakte. 

 

Kosteloos en veilig bezoek
Een bezoek van de Museum Plus Bus is gratis en mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van de BankGiro Loterij. Uiteraard wordt rekening gehouden met alle veiligheidsmaatregelen en staat de gezondheid van de bewoners voorop. www.museumplusbus.nl

 

Foto: Museum Plus Bus, Milagro Elstak

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK