ZEEHAVENDAGEN AMSTERDAM

De Passenger Terminal Amsterdam, de IJhaven en het Java-eiland zijn van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni a.s. het bruisende middelpunt van de derde editie van Zeehavendagen Amsterdam. Alleen tijdens de Zeehavendagen Amsterdam krijgt het publiek een kijkje achter de schermen van het havenbedrijfsleven. Het programma telt dit jaar rondleidingen bij bedrijven van IJburg tot IJmond; van Pampus tot Zeesluis IJmuiden. In Zaanstad maakt de Zee­havendagen deel uit van het jubileum­programma ter gelegenheid van 50 jaar Zaanstad. De meeste activiteiten zijn gratis toegankelijk.

 

De derde editie van de Zeehavendagen Amsterdam heeft diverse primeurs. Zoals het Open Huis bij superjachtenbouwer Feadship in de Westhaven en de openstelling van de Passenger Terminal Amsterdam (PTA) vlak bij Amsterdam CS. Niet eerder openden deze bedrijven hun deuren voor algemeen publiek. Het programma rondom de PTA bestaat dit jaar uit een keur van open schepen aan de kade, demonstraties op het water, een banenmarkt en een promotie event techniek voor kinderen tot en met de brugklas. Wie de haven vanaf het water wil bekijken vertrekt hier voor één van de vele havenrondvaarten en -busexcursies naar de havenbedrijven die rondleidingen aanbieden.

 

Koninklijke Marine

De organisatie van Zeehavendagen Amsterdam verwelkomt op vrijdagochtend 28 juni de Zr.Ms.Johan de Witt van de Koninklijke Marine aan de Veemkade bij de PTA. Dit immense amfibisch transportschip (170m.) is een vliegveld, haven, parkeergarage, hotel en communicatiecentrum in één en fungeert als grote blikvanger in het open schepenprogramma, dat in totaal bestaat uit circa 30 beschikbare vaartuigen. Centraal hierbij staan: veiligheid op het water, beroepsvaart, nautische dienstverlening, defensie en recreatief varen. In de IJhaven kunnen bezoekers kennismaken met zeilen, suppen en elektrisch varen. In samenwerking met Vaarplezier worden snuffelcursussen Vaarbewijs A aangeboden. De Johan de Witt is tijdens de Zeehavendagen te bezoeken voor het publiek.

 

Werken in de haven

Zeehavendagen Amsterdam maakt deel uit van de in januari gestarte arbeidsmarkt- en onderwijscampagne Werkenindehaven.amsterdam. Om basisschoolleerlingen en brugklasser te enthousiasmeren voor de technische en logistieke kant van de haven, huist de PTA op donderdag 27 juni het Promotie Event Techniek (PET). Op vrijdag 28 juni gaan de deuren van de cruise terminal open voor MBO- en HBO-studenten en werkzoekenden. Aan deze banenmarkt doen meer dan 40 haven- en havengerelateerde bedrijven mee.

 

Aantal bezoekers

Door neer te strijken in de PTA, IJhaven en Kop van het Java-eiland, een breder aanbod open schepen, meer rondleidingen, een omvangrijk arbeidsmarkt- en onderwijsprogramma en een speciale editie Zaanstad, verwacht de organisatie circa 25.000 bezoekers. Zeehavendagen Amsterdam trok in 2022 en 2023 respectievelijk 6.500 en 13.500 bezoekers naar de haven en oogstte een 8 als waarderingscijfer*. Trekpleisters zijn verder het Techniek & Logistiek Plein en Stadstrand Jakarta in samenwerking met Hotel Jakarta.

 

WWW.ZEEHAVENDAGENAMSTERDAM.NL

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK