023 Uur Haarlem Cultuur in grotere jas

023 Uur Haarlem Cultuur is dé explosie van cultuur waarmee het nieuwe culturele seizoen in Haarlem op zaterdag 13 en zondag 14 september wordt ingeluid. Een gratis festival met dans, theater, film, geschiedenis, kunst, muziek, literatuur en meer. Op pleinen en in talloze musea, podia, cafés, galeries, studio’s en andere culturele instellingen kun je genieten van workshops, optredens, voorproefjes, rondleidingen, opengestelde monumenten, culinaire versnaperingen, tentoonstellingen, exposities en proeflessen. Uitkrant Haarlem sprak met Michelle Roos, coördinator van het festival.

“We hebben alle culturele instellingen, ondernemers, professionals en amateurs opgeroepen om zelf een programma te organiseren tijdens 023 Uur Haarlem Cultuur. Vorig jaar was de eerste editie, toen vond alles nog plaats in een marathon van 23 uur. Omdat er steeds meer partijen als Korenlint, Hart, Open Monumentendagen, Jopenfestival en de Music Fashion Art Fair aansluiten, bleek het festival te groot voor slechts 23 uur. Dat hebben we dus, met liefde, losgelaten en we zijn gegroeid naar een tweedaags festival, zoals bij voorganger Stad als Podium. “

Enthousiasme
“We zijn erg blij met het grote enthousiasme van zowel instellingen als artiesten en amateurs om mee te doen. Het gaat echt van dansworkshops tot muziekoptredens, van previews van theatervoorstellingen en voordrachten tot DJ-sets, knutselen en film. Hart Haarlem heeft bijvoorbeeld speciaal het jaarlijkse kick-offweekend van het nieuwe cursusaanbod verplaatst. Het is ook erg mooi om te zien dat er spontaan samenwerkingen ontstaan tussen locaties en (amateur)verenigingen. Zo treedt er bijvoorbeeld een capoeiragroep (Braziliaanse dans) op in De Vishal.”

En er zijn meer grote activiteiten die tijdens 023 Uur Haarlem Cultuur plaatsvinden. Het Korenlint met optredens van 130 koren en ook de Open Monumentendagen zijn onderdeel van 023 Uur Haarlem Cultuur. Ruim zeventig monumenten in en om Haarlem zijn zaterdag en/of zondag vrij voor publiek te bezichtigen. Op het Nieuwe Kerksplein organiseert de Jopenkerk opnieuw het Jopenfestival. Met hun nieuwe credo ‘Crafting devine Beer’ krijgt het festival een nieuw jasje en waan je je ‘in de achtste hemel’ vol smakelijk bier, eten en live-optredens. En de Hip Shops, dertig eigenzinnige Haarlemse winkels, toveren hun etalages om tot podium. Maar 023 Uur Haarlem Cultuur waaiert ook uit naar terreinen buiten het stadscentrum. Op het terrein Nieuwe Energie bij de Lichtfabriek wordt de Music Fashion Art Fair georganiseerd. Ook in de Nieuwe Vide en het Meterhuis is van alles te doen.

The Procession
“Om heel Haarlem op te trommelen voor 023 Uur Haarlem cultuur organiseren we op vrijdag 12 september in samenwerking met Gitaarlem, de Damiate Band Haarlem, de Jong Damiate Band en Theatergroep Eglentier ‘The Procession’. Een processie met de gitaar van Gitaarlem als ode aan cultuur en Haarlem als muziekstad, met een vette knipoog naar ‘The Passion’. Alle Haarlemmers worden uitgenodigd mee te lopen in de optocht met potten, pannen, trommels en deksels. Alles waar maar mee getrommeld kan worden, om iedereen te laten weten dat 023 Uur Haarlem Cultuur eraan komt!”

023 Uur Haarlem Cultuur
13 en 14 september, in en om centrum Haarlem
Kijk voor meer informatie over ‘The Procession’ op 12 september en een overzicht van het volledige programma van 023 Uur Haarlem Cultuur op www.023uur.nl of bezoek tijdens het festival het informatiepunt in de Gravezaal van het stadhuis aan de Grote Markt.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK

 

Translate »