600 kunstenaars sturen hoogstaande ideeën op Open Call

De Balie en het Amsterdams 4 en 5 mei comité zijn overdonderd door de enorme hoeveelheid en kwaliteit van de inzendingen voor de Open Call die zij vorige week uitschreven. Binnen krap 7 dagen ontvingen we ruim 100 ideeën voor essays, ruim 100 inzendingen voor poëzie en spoken word en ruim 350 ideeën in de categorie beeldende kunst. De creativiteit, daadkracht en inzichten die hieruit spreken zijn hoopgevend in deze onwerkelijke tijden. Anderzijds is het treurig om te beseffen dat er op dit moment zo weinig ruimte, geld en gelegenheid is om het werk van kunstenaars in Nederland te kunnen tonen.

De voorselectie-commissie heeft de haast onmogelijke taak gehad om uit al deze inzendingen 9 opdrachten te verstrekken. Uit de ideeën van de geselecteerde kunstenaars spreekt originaliteit, urgentie en kwaliteit – en ze zijn representatief voor de kwaliteit en diversiteit van alle inzendingen in de desbetreffende categorie. Uit de bijna 600 inzendingen zijn de volgende kunstenaars geselecteerd voor het uitwerken van hun idee. Zij ontvangen hiervoor een geldbedrag van Amsterdams 4 en 5 mei comité.

 

Essay:

Ties Dams (1993) is schrijver en strateeg. Hij is auteur van het boek De Nieuwe Keizer (2018), over de mythe van Xi Jinping, China’s machtigste man sinds Mao.
Inge Mutsaers (1976)is journalist en schrijver. Ze is opgeleid als bioloog en gepromoveerd in de politieke filosofie. Momenteel werkt ze aan een non-fictie boek over de sanatoriumtijd van kinderen met tuberculose.
Hans Maarten van den Brink (1956) is journalist (o.a. bij NRC Handelsblad en Vrij Nederland) en schrijver van diverse non-fictieboeken en romans.

 

Poezie en Spoken Word:

Rashid Novaire (1979) is schrijver. Dit jaar verschijnt bij Ambo-Anthos de roman De vooravond, over een verloving in 1939 tussen een Duitse vrouw en een Nederlandse man.
Adriana Ivanova (1986) is een Bulgaars-Nederlandse dichter en poëzieperformer. Eind 2020 verschijnt haar debuutbundel bij Uitgeverij Vrijdag. Voor de Open Call werkt ze samen met filmmaker Danique Jaspers. Jaspers studeerde aan Maastricht Academy of Media Design and Technology en maakte onder meer de films Oud Zeer, Nectar en Reality Check.
Nachoem Wijnberg (1961) is dichter, schrijver en hoogleraar aan de faculteit economie en bedrijfskunst (UvA). Hij publiceerde achttien dichtbundels en vijf romans. Wijnberg won in 2018 de P.C. Hooftprijs voor zijn poëzie.

 

Beeldende kunst en performance:

Sanne Vaassen (1991) studeerde aan De Academie Beeldende Kunsten Maastricht en was resident aan de Jan van Eyck academie. Haar werk is onderdeel geweest van exposities in o.a. Bonnefantenmuseum, Van Abbe Museum en De Pont.
Sarah van Sonsbeeck (1976) studeerde architectuur aan de TU Delft en studeerde vervolgens aan de Gerrit Rietveld Academie. Haar werk gaat over stilte, toeval en de schoonheid van mislukkingen.
Navid Nuur (1976) studeerde in 2004 af aan Het Piet Zwart Instituut in Rotterdam en aan Plymouth University (UK). Zijn werk wordt internationaal geëxposeerd.

 

Uit de geselecteerde inzendingen kiest de jury bestaande uit Yoeri Albrecht (directeur De Balie), Nadia Moussaid (VRPO Mondo), Andrée van Es(Amsterdams 4 en 5 mei comité), Rein Wolfs (directeur Stedelijk Museum) en Joost de Vries (schrijver / recensent De Groene Amsterdammer) per categorie één winnaar die op of rond 5 mei gepresenteerd worden in samenwerking met De Balie, De Groene Amsterdammer, Stedelijk Museum Amsterdam, VPRO Mondo en Het Parool.

 

Op 8 april schreven De Balie en Amsterdams 4 en 5 mei comité de volgende Open Call uit: 
Onze wereld zit op slot. Ook kunstenaars, die vaak vernieuwing, troost en beschouwing brengen, zitten thuis. We vragen hen in deze uitzonderlijke tijd een idee in te sturen over onze OPEN samenleving. De coronacrisis vraagt om een frisse blik op hoe we met elkaar willen samenleven: wat is er te zeggen over onze ‘open’ samenleving in 2020, het jaar waarin we in Nederland 75 jaar bevrijding vieren? Waarnaar wordt verlangd, wat gaat beter dan ooit, wat wordt gemist? Om kunstenaars te ondersteunen en toch te kunnen lezen, horen en zien, verstrekt Amsterdams Comité 4 en 5 mei aan negen kunstenaars een geldbedrag om hun idee uit te werken. Het Amsterdams 4 en 5 mei comité verstrekt €750,- (poëzie en spoken word), €1500 (essay) en €1500 + 750 materiaalkosten (beeldende kunst) per kunstenaar of maker om het idee uit te werken vóór 30 april. De jury kiest vervolgens per categorie één winnaar.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK