Alphenaar Muziek: Sinds 1899 een begrip in Haarlem

Dit jaar viert muziekhandel Alphenaar in Haarlem een bijzonder jubileum: Alphenaar senior is namelijk zeventig jaar in dienst. Sinds jaar en dag is de muziekwinkel aan de Kruisweg in Haarlem een begrip. UITMAG.NL sprak met jubilaris Wick Alphenaar.

 

Gefeliciteerd met jullie winkel! Hoe lang bestaat Alphenaar Muziek al?

Dankjewel. Een felicitatie is wel op zijn plaats in deze moeilijke tijden. Alphenaar Muziekhandel bestaat sinds 1899 en mijn zoon Otto is de vierde generatie. 

 

Mag ik naar je leeftijd vragen? Sta je zelf nog in de winkel?

2x ja. Ik word 16 oktober a.s. 89 jaar en sta nog vier halve dagen in de winkel. Het werken met mensen houdt me op de been en er is altijd wel iemand die een instrument uitprobeert en dat geeft een gezellige sfeer. Mijn kinderen Otto, Arthur en vooral dochter Selma bieden me veel steun in deze jaren.

 

Wat kan je over de geschiedenis van de muziekwinkel vertellen?

Anno 1899 is mijn grootvader begonnen met harmoniums. Dit zijn traporgels, mechanische orgels, je moest trappen en spelen tegelijk. Want er zat geen motor in. Bij ieder aangekocht orgel gaf mijn grootmoeder tien orgellessen gratis. Grootvader Alphenaar was meubelmaker, dat noemden ze vroeger schrijnwerker. Hij heeft toen ontslag genomen en  is vanuit het adres aan de Ursulastraat een muziekwinkel begonnen. In de straat was een klooster van Ursulinenen en als bijverdienste verzorgde hij begrafenissen voor de oude nonnen. In 1902 is de zaak verhuisd naar de Kruisweg. Er was toen een  tweedeling, d.w.z. een etalage voor muziek en een etalage voor de begrafenisonderneming. Na zijn overlijden in 1936 is er gekozen voor een focus op de muziekinstrumentenhandel. Bladmuziek speelde in die tijd een heel grote rol. De zaak werd voortgezet door de volgende generatie en dit waren twee broers: Carel en Willem Alphenaar. Carel zat evenals zijn vader in het bestuur van de HOV; de Haarlemse Orkest Vereniging. Bij Alphenaar  kon je exclusief kaarten kopen voor alle muziekevenementen in Haarlem. Inclusief het concertgebouwprogramma. Na het overlijden van Carel in 1956 is er gestopt met de kaartverkoop. De winkel werd voorgezet door Carels oudste zoon Wick en mijn oom Willem.

 

Wat is er veranderd vergeleken met voorheen?

Na de oorlog en de crisis, moest de zaak weer opnieuw opgebouwd worden. De winkel telde toen ca. 20 medewerkers. Dit waren pianostemmers, muziektechnici en verkopers en administratieve krachten. Er kwamen grammofoonplaten en stereo apparatuur bij. Omstreeks 1960 kwam het eerste elektronisch orgel in Nederland op de markt. Dat werd een ongekende rage tot 1980. Met de crisis van 1983 in zicht, zakte die specifieke omzet in en is nooit meer teruggekomen zoals in die tijd. Thans ligt het accent op gitaren en piano’s, deze beleidskeuze is gemaakt door mijn zoon Otto. Wel 90%
digitale piano’s. Voor de gitaren is er een gitaarbouwer in dienst, die alle af te leveren gitaren tot in de puntjes afregelt op goede speelbaarheid (uniek in Nederland).

 

Kan je wat vertellen over de live muziek in Haarlem van voorheen? Ging je vaak op stap?

Ja, na lange dagen werken was het wel gewoonte om mijn gezicht even te laten zien in het Haarlemse uitgaansleven. Altijd leuk om muzikanten te spreken en te horen hoe het met ze gaat. Op klassiek gebied gebeurde er veel. De HOV concerten en de Meester pianistenserie door Carel Alphenaar senior georganiseerd. Ook veel kooruitvoeringen. Maar ook de Ramblers en de Marinierskapel. Ik kwam graag bij de Haarlemse Jazzclub was bekend in heel Nederland.

 

En wat vind je van de situatie van de live muziek mogelijkheden in Haarlem anno 2023?

Niet heel lang geleden, toen Paul Zonneveld nog eigenaar was van café In den Uiver, was daar op zondagmiddag jazz. Daar ging ik graag heen. Er wordt hier en daar opgetreden in cafe’s, bijv. De Waag, de Flapcan, The Wolfhound en Stiel’s. In het portiek op de etalageruit van de muziekwinkel zijn actuele raambiljetten te vinden van actuele muziekoptredens. Ook in de Doopsgezinde kerk zijn regelmatig concerten. Ook zijn er een aantal kleine zaaltjes die ik nu niet allemaal kan noemen.

 

Heb je nog plannen die je wilt uitrollen?

We hopen de volgende decennia goed door te komen en onze service en begeleiding minstens op dezelfde voet te kunnen voortzetten Misschien met een 5e generatie…

 

Tot slot, heb je nog tips voor onze lezers?

Muziek is onontbeerlijk in de opvoeding; Kinderen gaan er beter door leren en maken contacten. Niet voor niets is
onze slogan: je koopt je eerste gitaar bij Alphenaar!

 

ALPHENAAR MUZIEKHANDEL

KRUISWEG 47-49 HAARLEM

WWW.ALPHENAAR.COM

 

Foto: Wick (r) en zoon Otto Alphenaar

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK