Bruno Klassiek met Eduard van Beinum op Festival de Muze van Zuid

Op zondag 19 september om 11:00 uur geeft Bruno Truyens, muziekexpert en eigenaar van de Haarlemse muziekspeciaalzaak Bruno Klassiek, een luisterlezing over de legendarische dirigent Eduard van Beinum.

 

Menig Haarlemmer denkt bij het horen van de naam Van Beinum aan het gezellige terras aan het Klokhuisplein, of aan de Van Beinumzaal in de Philarmonie. Beide zijn vernoemd naar een van Nederlands bekendste dirigenten, Eduard van Beinum (1900-1959).

 

Op 10 oktober 1927 maakt Van Beinum zijn entree als dirigent bij de Haarlemsche Orkest Vereeniging (het latere Noordhollands Philharmonisch Orkest en Holland Symfonia).

Van 1935 tot 1940 is hij tevens dirigent van de R.K. Oratorium Vereeniging Haarlem.

 

Buiten Haarlem krijgt Van Beinum grote bekendheid als hij in 1931 tweede dirigent wordt bij het Concertgebouworkest. Zeven jaar later wordt hij ‘tweede eerste dirigent’ naast Willem Mengelberg, tot hij in 1945 het roer van hem overneemt. In de naoorlogse jaren ontwikkelt Van Beinum zich tot een zeer geliefde dirigent bij zowel orkest als publiek. Anders dan zijn voorganger staat hij zowel letterlijk als figuurlijk tussen zijn orkestleden, hij werd dan ook ‘de musicus tussen de musici’ genoemd. Van Beinum overlijdt onverwachts temidden van zijn orkest tijdens een repetitie in april 1959.

 

De Dirigentenwandeling

Na een wandeling langs voormalige huizen van beroemde dirigenten, ontvangt Bruno Truyens bezoekers in het oude woonhuis van Van Beinum in de Amsterdamse Verhulsstraat. Truyens laat unieke foto’s en documenten zien uit zijn persoonlijke collectie en er zijn zeldzame opnames te horen op vinyl, deels afkomstig uit de collectie van Eduard van Beinum zèlf.

 

Datum: zondag 19 september, 11:00u-12:00u

Vertrekpunt: Amsterdam, Obrechtstraat 30 (Festivalhart voor de Obrechtkerk)

 

Kijk voor meer informatie over Festival de Muze van Zuid (17-19 september) en voor kaarten voor de Dirigentenwandeling op zondag 19 september op https://www.muzevanzuid.nl/programma

 

Bruno Klassiek is wegens vakantie gesloten t/m 28 september. Vanaf 29 september geopend op wo/do/vr/za. Adres: Gierstraat 50, 2011 GE Haarlem. Telefoon: 023 – 5323240.

 

 

Foto: Van Beinum tijdens een repetitie in het Concertgebouw, circa 1930

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK