De ziel van Stiel’s – Interview met een realistische dromer

Joost van Rijmenam is apetrots op zijn Stiel’s. Dat is geheel begrijpelijk, want het livemuziek café bestaat al 19 jaar en is een begrip in Haarlem en daarbuiten. Joost studeerde ooit aan de Hotelschool in Den Haag en werkte vervolgens bij het Hilton, Heineken, Modeagenturen en daarna in horecazaken zoals In den Uiver en Costerlijck. In 1997 ging een langgekoesterde wens in vervulling: de oprichting van livemuziek Cafe Stiel’s met vrijwel elke dag jazz, soul, blues en funk bands. Want daar houdt Joost van, en zijn publiek ook. Dat publiek weet al vier generaties lang in grote getale de weg naar het muziekcafé te vinden. Uitkrant Haarlem ging op zoek naar inside information over het populaire café en vroeg Joost het hemd van het lijf.

Wat kan je van de ontwikkelingen van Stiel’s vertellen?
Zeker de laatste vijf jaar is het niveau van bands in Stiel’s heel erg omhoog gegaan, ingegeven doordat er steeds meer muziekopleidingen in Nederland zijn. Specifiek in Haarlem natuurlijk met de komst van het popconservatorium. Leuk vind ik ook dat de vrijdag, met regionale bands met eigen werk, steeds beter gaat lopen. Qua drankaanbod is er de laatste twee jaar het een en ander veranderd; heel veel verdieping in speciaal bier, gins, wodka’s en whisky’s.

Hoe groeide de live muziek, hoe was het in het begin, hoe is het nu?
In 1997 begonnen we met live op donderdag met soulfunk en zondag – de gezellige zondag. Snel kwam daarna de woensdag met jazz en bluesavonden erbij. Vijftien jaar geleden de legendarische maandagse open sessie avonden en tien jaar geleden zijn daar de dinsdag met lokale bands en vrijdag met original bands aan toegevoegd. Zes dagen per week live muziek!

Kan iedereen bij jullie terecht om op te treden?
Voorop staat dat het wel enigszins in de stijl van Stiel’s met zijn. We houden toch min of meer vast aan black music als jazz, soul, funk en R&B. Tuurlijk ook wel een uitstapje naar de rock, maar echte hardrock of fragiele singersong doen we niet aan. Het moet wel swingen!

Wie leiden de open sessies op maandag en hoe werkt dat?
We hebben op maandag altijd open sessions en hebben daarvoor vier sessieleiders die er vier keer per maand voor zorgen dat de sessies altijd weer anders zijn. De eerste wordt geleid door Isaac Bullock met de Vivid Sessions met veel pop en R&B, de tweede door Tess Gaerthe met jazz en blues, de derde met Marc – Zwazi – Sokpolie met de Soulsoupsessions en de vierde door Bas Phaff met de Kalebas Sessies; meer pop en soul gerelateerd. Deze vier formeren een basisband die de eerste set start, daarna kunnen sessiemuzikanten instromen. We houden een redelijk hoog niveau aan, je moet echt wel wat kunnen!

Er gebeuren vast mooie dingen op sessieavonden. Waar sta je zelf nog van te kijken?
Vooral als nieuw talent zich ineens aandient op de sessie en dat het publiek mij aankijkt van ‘waar haal je dat dan weer vandaan?’ Mooi is natuurlijk óok als er spontaan grote namen uit binnen- en buitenland langskomen en mee gaan jammen, zoals Ryan Shaw en band, Michael Prins, Alain Clark, Jett Rebel samen met de Larry Graham Central Station Band en niet te vergeten Marry Griffin uit Labelle. Het dak ging eraf op deze avonden!

Wat vind je een hoogtepunt?
Hoogtepunt was voor mij toch wel de Serious Request week in 2015 met de veertigurige Jam for Live actie in Stiel’s. Bijna alle grote namen van Nederlandse soul en popscene waren er, zoals Trijntje, Boris, Glennis, Gotcha en Sarah Jane maar ook buitenlandse toppers als Buckshot leFonques Frank McComb. Dat was zo genieten en ook nog eens bijna 30.000 opgehaald voor het goede doel!

Stiel’s zit al 19 jaar in het centrum van Haarlem, in de Smedestraat. Wat vind je van ons stadje?
Haarlem is in vergelijking met vijftien jaar geleden zo veel vooruit gegaan; super veel mooie restaurants, heerlijke terrassen en ook op cafégebied is het aanbod zo breed en professioneel geworden. We kunnen echt wedijveren met de meeste grote steden! Haarlem is hot!
De Smedestraat is natuurlijk de avond en nachtstraat van Haarlem met een groot aanbod van café- en clubformules en dus waar je op elk moment van de avond en nacht terecht kunt voor livemuziek, dansen, lekkere cocktails en de mooiste drankjes. Het wordt alleen wel eens tijd om de straat autovrij te maken. In het weekend is de Smedestraat natuurlijk vanaf elf ’s avonds al dicht, maar dat mag van mij eigenlijk al elke dag en eerder vanaf acht uur. Dat zou de veiligheid ernstig ten goede komen!

Ook Haarlem kent zijn raddraaiers. Heb jij last van agressie in het nachtleven?
Haarlem is in de loop der jaren veel veiliger geworden. De samenwerking tussen horeca, gemeente en politie is zeer goed. We overleggen tweewekelijks hoe en wat verbeterd kan worden. We kunnen gebiedsverboden en collectieve horecaverboden opleggen en houden elkaar op de hoogte als er personen zijn die de sfeer verzieken. Voor raddraaiers is gewoon geen ruimte meer!

Het gaat dus heel goed met Stiel’s! Wat zijn je toekomstplannen?
Sowieso Stiel’s houden zoals het nu is en op naar de volgende twintig jaar met mijn superleuke ploeg. En Haarlem Jazz & More nog beter programmeren en presenteren, wat ik nu ook al vijf jaar doe. Een leven gevuld met muziek, het kan niet beter!

Programma feb 2017 cafe Stiels

Wo 1 feb Performer Collective feat. Joel de Tombe – pop en soulrock
Do 2 feb Thursday Surprise – pop en soul
Vrij 3 feb TGIF: Starfish + Andere Koek – rock en pop
Zat 4 feb Stiels draait door! Dj Act met de lekkerste soul, funk en hiphop
Zon 5 feb Kalebas feat. Bas Phaff en Camilla Alfieri – Soul en popnight

Ma 6 feb Vivid Sessions – open sessies o.l.v. Isaac Bullock
Di 7 feb The Sands – popsoul en jazz
Wo 8 feb Erwin Benjamins´ Soulsix feat. Special Guest – jazz en soul
Do 9 feb So the Meters – heerlijke soul en blues
Vrij 10 feb Roads to Roam – poprock
Zat 11 feb Stiels draait door! Dj Act met de lekkerste soul, funk en hiphop
Zon 12 feb The Family feat. Xander Hubrecht – Poprock

Ma 13 feb Tess’s Jam – open soul en bluessessie o.l.v.Tess Gaerthe
Di 14 feb Conserve All Stars – Soul en pop van toen en het geluid van nu
Wo 15 feb Performer Collective feat. Joel de Tombe – pop en soulrock
Do 16 feb Uncle Sue – swing en soul
Vrij 17 feb Rachel Louise – pop
Zat 18 feb Stiels draait door! Dj Act met de lekkerste soul, funk en hiphop
Zon 19 feb Bashir Brothers feat. Mirza – soul en funk

Ma 20 feb Zwazi’s Soulsoup – jazz, hiphop & nusoul sessie
Di 21 feb Bibi & the Nielsjes – pop van nu op z’n Nielsjes semi-akoustisch
Wo 22 feb Erwin Benjamins´ Soulsix feat. Special Guest – popsoul
Do 23 feb Rayn Bechoe & the Flavors of Soul – soul en R&B
Vrij 24 feb The Overslept – poprock
Zat 25 feb Stiels draait door! Dj Act met de lekkerste soul, funk en hiphop
Zon 26 feb Bibi & the Nielsjes – pop van nu op z’n Nielsjes versterkt!

Ma 27 feb Kalebas open popsessies o.l.v. Bas Phaff – opens sessie
Di 28 feb Gumbo Kings – blues en bluesfunk

DEEL DIT ARTIKEL OP

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK