Eenmalig concert: De Vuurpaarden

Wereldmuziek met zang, viool, electronics en andere instrumenten. Dit muzikale liefdesverhaal gebaseerd op de beroemde film De Vuurpaarden is exclusief en eenmalig te zien in Verhalenhuis Haarlem. De teksten tussen de liederen zijn in het Engels, met een korte Nederlandse interpretatie, de zang is in het Oekraïens.

 

In een klein dorp in de Karpaten wordt de jonge Ivan verliefd op Maritsjka, de dochter van de moordenaar van zijn vader. Tussen de families van Ivan en Maritsjka bestaat een jarenlange vete. Ivan wil met Maritsjka trouwen. Hij verlaat daarom het dorp om werk te vinden. Tijdens zijn afwezigheid verdrinkt Maritsjka in een rivier. Ivan werkt niettemin verder, totdat hij bij zijn werk Palagna leert kennen. Zij trouwen volgens de traditie van de Hoetsoelen, maar het huwelijk mislukt spoedig, omdat Ivan nog altijd verteerd wordt door zijn herinneringen aan Maritsjka. Als de emotioneel afstandelijke Ivan ook nog hallucinaties krijgt, probeert Palagna, die graag kinderen wil, zijn aandacht terug te winnen met tovenarij.

 

The Shadows of Forgotten Ancestors (Nederlandse titel De Vuurpaarden) is een van de herkenningspunten van de wereldbioscopen uit de jaren 60. Toen de film in premiëre ging verbaasde het publiek zich over alle extravagante kleuren, levendige tragedie en heldere antropologische details. Parajanov zelf werd door het Rotterdam International Film Festival uitgeroepen tot een van de 20 Filmregisseurs van de Toekomst. De originele soundtrack van de film is samengesteld uit authentieke volksmuziek uit het Karpatengebergte in de Oekraïne en originele composities van de Oekraïense componist M. Skoryk. Voor dit Musical Storytelling-project is de soundtrack gebruikt als inspiratiebron voor nieuwe artistieke interpretaties. De voorstelling wisselt muziek en teksten af om het verhaal van de film en de unieke omstandigheden waaronder deze is opgenomen te vertellen: de excentrieke regisseur Sergei Parajanov en zijn crew en het dorp Kryvorivnya met zijn eigenaardige gebruiken, dialect en muziek.

 

 

Line-Up:

Maryana Golovchenko – stem, effecten en traditionele Oekraïense instrumenten

Anna Antipova – viool, elektronica

George Dumitriu – geluidsontwerp

 

Vrijdag 25 juni 2021, 20.00 uur Grote Zaal
Toegang €12,50 (inclusief drankje na afloop)

Verhalenhuis Haarlem, van Egmondstraat 7, Haarlem-Noord

Reserveren: www.verhalenhuishaarlem.nl

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK