Frans Hals Museum: The Rhythm of the Night

Wereldwijd biedt het nachtleven ruimte aan mensen om zichzelf te zijn, wat overdag niet altijd kan. Het is daardoor een voedingsbodem voor experiment en zelfexpressie, voor vrijheid en verbondenheid. En daardoor ook weer een grote inspiratiebron voor videokunstenaars. In de donkere maanden van het jaar brengt het Frans Hals Museum met de videokunsttentoonstelling The Rhythm of the Night een ode aan de nacht.

 

In een tijd waarin het nachtleven onder druk staat brengt het Frans Hals Museum met topstukken uit de collectie en bijzondere bruiklenen een ode aan de nacht. The Rhythm of the Night laat bezoekers het nachtleven zien, ervaren en (her)beleven met bijzondere video’s. Plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en zichzelf kunnen vinden of zijn, worden gevierd. Op de dansvloer mag je jezelf zijn, wat overdag nog niet altijd kan.

 

Opzwepende video’s

In The Rhythm of the Night toont het Frans Hals Museum een unieke combinatie aan video’s van toonaangevende kunstenaars zoals Long After Tonight van Matt Stokes, Hooley van kunstenaarscollectief Kimberly Clark en de niet eerder in Nederland vertoonde video Trance van Tianzhuo Chen. Extra bijzonder zijn The Krazyhouse  van Rineke Dijkstra en Wildness van Wu Tsang. The Krazyhouse is een topstuk uit de collectie van het Frans Hals Museum, de indrukwekkende video-installatie wordt maar zelden getoond. Voor The Krazyhouse portretteerde Rineke Dijkstra jongeren in een speciaal gebouwde studio op de dansvloer van een club in Liverpool. Ze liet hen voor de camera dansen op hun favoriete muziek, tegen een witte achtergrond. “Het eindresultaat is ontwapenend en herkenbaar. Rineke Dijkstra laat zo de sociale en culturele codes zien die jongeren gebruiken om hun identiteit te vormen” aldus curator Manique Hendricks.

 

De tentoonstelling The Rhythm of the Night is t/m 10 april 2023 te zien in locatie HAL (Grote Markt) van het Frans Hals Museum in Haarlem. 

 

Meer informatie: franshalsmuseum.nl/therhythmofthenight

 

Beeld: Anne de Vries, Critical Mass: Pure Immanence, 2015, video (still), bruikleen van de kunstenaar

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK