Genomineerden GrachtenfestivalPrijs 2024 bekend

Violiste Charlotte Spruit, pianist Florian Verweij en altviolist Takehiro Konoe zijn genomineerd voor de GrachtenfestivalPrijs 2024. De Genomineerden stellen zich aan het publiek voor tijdens de Avond van de Genomineerden op zaterdag 10 februari in de NedPho-koepel te Amsterdam.

 

Op zaterdag 10 februari om 20:00u vindt de Avond van de Genomineerden plaats in de NedPho-koepel in Amsterdam. Tijdens deze avond presenteren de genomineerden voor de GrachtenfestivalPrijs 2024 zich aan het publiek.

De genomineerden laten publiek en jury een voorproefje zien van wat men van hen kan verwachten tijdens het Grachtenfestival in augustus in de serie Meesterlijk! Tijdens deze serie krijgt iedere genomineerde de vrijheid om een eigen programma samen te stellen waarin zij hun muzikale talent, vakmanschap en artistieke kwaliteiten op veelzijdige wijze kunnen tonen. Daarmee laten zij de jury zien hoe hun Residentie eruit zou zien op het Grachtenfestival 2025.

Tijdens de Avond van de Genomineerden laten de musici een grote variëteit aan composities horen: van de 17e-eeuwse en relatief onbekende Heinrich Biber tot de romantiek van Brahms en hedendaagse klanken van de Japanse componist Takemitsu. De kaartverkoop voor dit concert is gestart via de website!

 

Genomineerden 2024

Violiste Charlotte Spruit (2000) is een gepassioneerd kamermusicus en solist. Ze gaf concerten op prominente locaties zoals Het Concertgebouw, Wigmore Hall en de Elbphilharmonie. Charlotte studeerde aan de Guildhall School of Music bij David Takeno en aan de Royal Academy of Music bij Ying Xue. Momenteel volgt ze haar masteropleiding aan de Royal Academy of Music waar ze les krijgt van Rachel Podger en Pavlo Beznosiuk. 

Pianist Florian Verweij (1997) maakte zijn debuut in Het Concertgebouw in 2023 voor een uitverkochte Kleine Zaal. Daarna rondde hij met de hoogste onderscheiding zijn master af bij Naum Grubert aan het Conservatorium van Amsterdam. Sinds 2018 neemt Florian regelmatig deel aan familie- en schoolvoorstellingen van het Koninklijk Concertgebouworkest. In de afgelopen jaren werd hij uitgenodigd om op te treden in Spanje, Litouwen, Georgië, Griekenland, Canada en de VS. 

Altviolist Takehiro Konoe (1997) is geboren in Amsterdam en studeert momenteel bij Nobuko Imai en Francien Schatborn aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij begon op vierjarige leeftijd viool te spelen bij professor Coosje Wijzenbeek. Hij heeft veel prijzen gewonnen zoals de Osaka Chamber Music Competition met het Capybara Piano Quartet en won de derde prijs in de ARD International Music Competition in 2023. Takehiro speelt op een kopie van een Carlo Bergonzi altviool gemaakt door Roger Hargrave in 1991. 

 

Over de GrachtenfestivalPrijs

Het Grachtenfestival nomineert ieder jaar drie jonge musici voor de GrachtenfestivalPrijs. De jury bestaat uit gerenommeerde musici en professionals uit de culturele sector en let bij de selectie op onder meer instrumentbeheersing, artistiek niveau, visie en podiumpresentatie. De winnaar van de prijs wint de felbegeerde titel ‘Artist in Residence’ van het Grachtenfestival.

Binnen het residentschap krijgt de winnaar carte blanche om zijn of haar muzikale dromen te realiseren tijdens de volgende editie van het Grachtenfestival. De GrachtenfestivalPrijs past in de missie van het Grachtenfestival om jonge, talentvolle, klassieke musici te presenteren aan een breed publiek. De talenten worden vaak meerdere jaren uitgenodigd te komen spelen, waarbij ze een podium krijgen dat past bij het stadium van hun carrière. Het Grachtenfestival daagt de musici uit buiten de gebaande paden te treden en ondersteunt hen daarin. Een nominatie voor de GrachtenfestivalPrijs is voor jonge klassieke musici een belangrijke impuls voor hun loopbaan. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens De Avond van de GrachtenfestivalPrijs op vrijdagavond 30 augustus 2024.

De prijs werd eerder gewonnen door o.a. Joost Willemze (2023), Nikola Meeuwsen (2022), Alexander Warenberg (cello, 2021) Shin Sihan (viool, 2020), Emmy Storms (viool, 2019), Raoul Steffani (bariton, 2018) en Ella van Poucke (cello, 2017). De GrachtenfestivalPrijs werd in het leven geroepen naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van het Grachtenfestival in 2007. Vele winnaars zijn inmiddels doorgedrongen tot de top van het muziekveld en hebben veelal grote carrières opgebouwd met internationale allure.

 

Beeld: Genomineerden GrachtenfestivalPrijs 2024. Van links naar rechts: Charlotte Spruit, Florian Verweij en Takehiro Konoe

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK