Interview: Ruben Annink

Zijn deelname aan De Beste Zangers verleden jaar heeft in meerdere opzichten voor een positieve ommekeer in het leven en de carrière van de singer-songwriter gezorgd. Eind vorige maand spetterde hij tweemaal met zijn kersverse band in een uitverkocht Patronaat en daar zag bovendien Ruben’s nieuwe single Papa het levenslicht.

 

Annink werd in 1998 geboren als Ruben Moolhuizen, maar hij nam ruim vijf jaar geleden de achternaam van zijn moeder aan. “In het Engels zou dat als Moelhoysen worden uitgesproken en dat zag ik niet zitten. Annink bekt gewoon prettiger, ook in het Nederlands.”

In 2012 kon het grote publiek voor het eerst met de toen veertienjarige Ruben kennismaken tijdens de eerste editie van The Voice Kids. Hij kwam sprankelend en glansrijk door de eerste ronde, maar sneuvelde vervolgens in de daaropvolgende battle. “Dat vond ik verschrikkelijk. Ik kon gewoon vertrekken en dat hakte er behoorlijk in. Ik vraag me echt af of het verstandig is om kinderen op zo’n groot podium in de spotlight te zetten.”

“Ik speelde in die tijd vaak in Haarlem op straat met mijn vriend Julius Philips. Dat ging erg goed. We hadden een gevarieerd repertoire met twaalf nummers en hielden er voor onze leeftijd een aardig zakcentje aan over.” Tijdens één van zijn straatoptredens werd Ruben gescout door Ali B die hem prompt onder zijn hoede nam.

 

 

Beste Singer Songwriter

In het voorjaar van 2015 deed Annink op aandringen van zijn manager mee aan het vierde en laatste seizoen van De beste singer-songwriter van Nederland. Zelf voelde hij daar in eerste instantie weinig voor. “Nee, zeker na dat trauma bij The Kids Voice zat ik niet te wachten op een talentenshow waar er maar één kan winnen. Gelukkig heb ik het toch gedaan. Toen Giel Beelen na de voorronde m’n naam voorlas, was ik oprecht stomverbaasd. Uiteindelijk eindigde ik als verliezend finalist, maar het was een geweldige ervaring waar ik veel goede herinneringen en ook waardevolle relaties aan over heb gehouden.”

Kort daarop, in mei van hetzelfde jaar was Ruben onderdeel van één van de opmerkelijkste televisiemomenten van 2015 toen hij vocaal en met gitaar Ali B begeleidde toen die in De Wereld Draait Door zijn nummer ‘Terwijl jullie nog bij me zijn’ ten gehore bracht. Het was een ode aan Ali’s twee kinderen en een klaagzang op de snelheid waarmee hij ze op zag groeien en de angst om ze tussen zijn vingers door te laten glippen. Ali was op z’n kwetsbaarst en hij liet z’n tranen de vrije loop. Al snel zat de hele studio mee te snotteren en dat zal in veel huiskamers niet anders zijn geweest. De sociale media ontploften en alleen al op de site van de DWDD werd het fragment bijna twee miljoen keer teruggekeken.

“Om half zeven kreeg ik een bericht van Ali of ik zo snel mogelijk naar de Westergasfabriek kon komen. Daarbij zat een opname die ik uit m’n hoofd moest leren. Samen met mijn moeder ben ik toen hals over kop naar Amsterdam gereden en de rest is bekend… Zoiets verzin je niet. Ali had al vergevorderde plannen om het nummer met Marco Borsato op te nemen, maar na die avond mocht ik dat doen. Uiteindelijk hebben we er het ‘Muziekmoment van het Jaar’ van radiozender 100% NL mee gewonnen en een paar maanden later haalde het nummer platina.”

Een andere keer had ie minder geluk bij DWDD. “Tja, ik zat daar om het nummer ‘I just can’t wait to be king’ uit de Lion King te doen voor Prins Charles vanwege de negentigste verjaardag van zijn moeder Queen Elisabeth. Toen kwam ineens het nieuws dat Prince was overleden. Daar had ik dus niet voor geoefend en er zat niets anders op dan te bekennen dat ik feitelijk niets van Prince wist…

 

Aan de weg timmeren

De jaren die volgden bleef Ruben als singer-songwriter solo aan de weg timmeren. Hij trad veel op, was regelmatig te beluisteren op de radio en werkte samen met uiteenlopende producers en andere muzikanten. Hij ontwikkelde een voorkeur voor zwaarmoedige Nederlandstalige teksten in een vrolijk jasje die onwillekeurig doen denken aan nederpop van Volendamse makelij. “Dat klopt. Hoewel ik thuis ben opgegroeid met country en Americana schrijf ik het liefst in het Nederlands en veel van wat uit Volendam komt spreekt mij muzikaal aan. Maar dat wil niet zeggen dat ik vergeten ben waar ik vandaan kom. Werkbezoeken aan Nashville en New Orleans staan hoog op mijn verlanglijstje.”

 

De Beste Zangers

In 2019 deed Ruben mee aan De Beste Zangers. “Dat was een geschenk uit de hemel. Het ging op dat moment eigenlijk helemaal niet zo goed met me, al zal dat weinigen zijn opgevallen. Ik stond een beetje stil en dat had veel te maken met ongecontroleerd drankgebruik. Mijn vriend en mentor Glen Faria had ervoor gezorgd dat ik mee mocht doen en die heeft me toen lang en streng toegesproken. Dat is heel erg bij me binnengekomen. Vanaf dat moment heb ik mijn cafébezoek tot een minimum beperkt, ik ging naar de sportschool en ben heel serieus zanglessen gaan volgen. En dat heeft goed uitgepakt. Ik heb genoten van de deelname aan De Beste Zangers. Het was erg intensief, inspirerend en ik heb er een goede vriendschap met Rolf Sanchez aan overgehouden.”

 

Eigen band

Sinds begin dit jaar werkt Ruben samen met een eigen band. “Dat bevalt prima. In je eentje op pad en naar optredens is vaak een eenzaam verhaal. We hebben al een toertje gedaan en dat werkte perfect. Ik wil niet anders meer. Vanwege de corona heeft alles natuurlijk stilgelegen, maar inmiddels zijn we weer volop bezig.” Dat bleek onder meer eind september tijdens twee uitverkochte concerten in het Patronaat, waar het enthousiaste publiek tevens op Ruben’s nieuwe single ‘Papa’ werd getrakteerd.

Waar gaat dat nummer over? “Ik ben opgegroeid in Overveen en al m’n vrienden komen uit de directe omgeving, Bloemendaal, Aerdenhout, je kent het wel. Allemaal hebben we een onbezorgde bevoorrechte jeugd gehad. En allemaal hebben we geslaagde tot extreem succesvolle vaders. Het viel me op dat bij al m’n vrienden gelijktijdig een soort paniek toesloeg. Ze zijn begin twintig en hebben geen van allen een idee hoe zij ooit in de voetsporen van hun vader kunnen treden, laat staan hem evenaren. Daar gaat Papa over. Het gaat overigens net zo goed over mezelf.”

 

Meer informatie www.rubenannink.com

Volg Ruben op Facebook voor het laatste nieuws.

 

Foto’s: Daan Muller

 

 

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK