Interview: Yorick van Norden

In de bruisende wereld van muziek en cultuur is er één artiest die erin slaagt om met zijn prachtige melodieën en oprechte teksten een onuitwisbare indruk achter te laten: Yorick van Norden. Met zijn kenmerkende stem en tijdloze folkrock-geluid heeft deze Nederlandse singer-songwriter zichzelf op de kaart gezet als een verhalenverteller die recht naar het hart van de luisteraar gaat.

 

Geboren en getogen in Haarlem en Velserbroek, wordt Yorick van Norden al op jonge leeftijd gegrepen door muziek. “Toen ik negen was kwam ik in aanraking met de muziek van de Beatles, en ik was zo betoverd, dat ik zelf ook muziek wilde maken.” Geïnspireerd door de sixties en seventies platen van zijn ouders die hij op zolder vindt, grijpt hij al snel naar zijn eerste gitaar. “Ik heb toen heel veel muziek verslonden, gitaarlessen genomen, ik ben gaan schrijven, gaan zingen, en vanaf m’n 12e wist ik wel dat dat was wat ik wilde gaan doen!”

 

The Hype

Maar, pas wanneer hij zijn unieke stem combineert met zijn talent voor songwriting, neemt zijn muziekcarrière een vlucht. Aanvankelijk in de vorm van een schoolband. “Op de middelbare school speelde ik met een aantal vrienden in verschillende formaties en samenstellingen. Daaruit ontstond uiteindelijk een serieuzere band: The Hype.” The Hype begint zijn muzikale ontdekkingstocht in de vroege jaren 2000, wanneer de muziekindustrie booming is met explosieve rockbands en energieke live-optredens. Met de charismatische Van Norden als frontman verovert de Britpopgroep al snel een toegewijd publiek met hun catchy melodieën, opzwepende gitaarriffs en doordringende teksten. “We wonnen eerst de Rob Acta Award, dat is zo’n prijs in Haarlem en regio, toen mochten we op Bevrijdingspop spelen, en vervolgens hebben met de Popronde door het hele land getourd en waren we uiteindelijk de meest geboekte band.” En zo wordt de Haarlemse band al snel de vaandeldrager van de Nederlandse indierockscene.

The Hype creëert een indrukwekkend geluid dat zowel ruig als kenmerkend Nederlands is, waardoor ze een onuitwisbare stempel drukken op het muzikale landschap. “Onze eerste single ‘Do you know’ werd echt een hit, die kwam in 2010 in de top 40, en werd heel veel gedraaid.” Het album volgt een jaar daarna, maar dat doet eigenlijk niet heel veel. “Toen waren we toch een beetje teleurgesteld. De neuzen stonden niet meer helemaal dezelfde kant op, dus besloten we om te stoppen. In 2013 hebben we een afscheidsconcert gegeven in het Patronaat in Haarlem, onze thuisbasis.”

 

Abbey Road

Maar, nadat The Hype uit elkaar gaat, bloeit de solocarrière van Van Norden op. Hij blijft groeien als singer-songwriter en ontwikkelt een grote naam in de Nederlandse muziekwereld. Met zijn kenmerkende stem en tijdloze melodieën maakt hij indruk met albums als ‘Happy Hunting Ground’, ’The Jester’ en zijn laatste album ‘Playing By Ear’ die door publiek en recensenten zéér lovend wordt ontvangen. Muziekkrant Oor noemt het zelfs “één van de absolute hoogtepunten in de Nederlandse popmuziek van 2021.” Afgelopen jaar tourde hij met zijn theatervoorstelling ‘McCartney & Me’ door het land, en nam een nieuw album op. Dat deed hij in de wereldberoemde Abbey Road Studio’s in Londen, waar The Beatles het overgrote deel van hun songs hebben opgenomen. “Dat was echt geweldig, zo’n legendarische plek, de akoestiek was fantastisch, en natuurlijk de historie die je voelt… heel bijzonder!” Dit album wordt over een half jaar uitgebracht, en volgend jaar komt Van Norden met een nieuwe theatervoorstelling: “Die heeft iets te maken met het Abbey Road album en mijn boek over Paul McCartney dat volgend voorjaar verschijnt.”

 

The Hype Reünieshow

Maar, voordat het zover is staat er nog iets anders op het programma, want na een decennium van individuele projecten en artistieke groei besloten de bandleden van The Hype dat het tijd was om het stof van hun gitaren te blazen. “We hadden al die tijd contact met elkaar gehouden, en toen we een tijdje geleden in de kroeg zaten, bedachten we dat het wel leuk zou zijn om weer een keer te spelen.” De mannen voegden de daad bij het woord, want op vrijdag 8 september treden ze op met The Hype Reünieshow. Op de plek waar ze tien jaar geleden hun afscheidsconcert gaven: het befaamde Patronaat in Haarlem. Eind augustus gaan ze een aantal dagen flink repeteren. En aangezien ze tien jaar niet met elkaar hebben gespeeld, is Van Norden benieuwd hoe dat gaat. “De teksten zullen misschien hier en daar even moeten worden opgehaald, maar ik heb het idee dat ik 95% van de muziek nog kan dromen.”

Met Yorick van Norden als onbetwiste frontman staat de herenigde band klaar om het Patronaat te laten schudden op zijn grondvesten. “Ik hoop dat er veel mensen komen kijken. Het wordt leuk en bijzonder, en het is natuurlijk heel grappig om weer in die huid te kruipen van tien jaar geleden, maar dan met de ervaring en wijsheid van nu!” 

 

Tickets voor The Hype Reünieshow  op 8 september zijn hier te krijgen: www.patronaat.nl

Op 24 december geeft Yorick een solovoorstelling in Taverne De Waag in Haarlem.

Kijk voor meer informatie en speeldata op www.yorickvannorden.nl

 

Foto © Satellite June

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK