Jubileumconcert 110 jaar COV Haarlem

Op 11 mei 2021 bestond de COV Haarlem 110 jaar. Maar dat kon toen natuurlijk niet groots gevierd worden. Vandaar dat ze dit najaar alsnog een spectaculair jubileumconcert gaan geven in PHIL Haarlem. Op zondagmiddag 29 oktober 2023 brengt Haarlems oudste oratoriumkoor samen met het Holland Symfonie Orkest twee prachtige muziekstukken ten gehore.

 

De Messa di Gloria van Giacomo Puccini beleefde omstreeks 1880 haar première. Het was het afstudeerproject van de 21-jarige Giacomo aan het Instituto Musicale Pacini in Lucca, waar hij opgroeide. De operacomponist-in wording is goed herkenbaar in de uitbundige en theatrale muziek. Het is een complete mis voor koor, tenor- en baritonsolist, waarbij de jonge musicus volop gebruik maakte van de dramatische muzikale mogelijkheden van het orkest. In 1951 herontdekte een Amerikaanse priester bij toeval het manuscript, waarna het fijnzinnige en vaak ontroerende werk weer in de zeer verdiende belangstelling is gekomen.

Het Magnificat van John Rutter werd voor het eerst uitgevoerd in 1990, in de Carnegie Hall in New York. De aankondiging door de aartsengel Gabriël aan de oude en onvruchtbare Elisabeth en de jonge maagd Maria dat zij beiden een zoon zullen baren, is de grondslag voor de tekst. Als beide vrouwen elkaar ontmoeten en het bijzondere ervaren van wat hen is overkomen, spreekt Maria haar lofzang op de
Heer uit. Rutter vulde de liturgische tekst aan met andere teksten en componeerde er bruisende en sprankelende muziek bij, met gebruik van invloeden uit de Engelse, Franse en Duitse koortradities en verrassende sporen van popmuziek en jazz.

Medewerkenden aan het concert zijn dirigent Piet Hulsbos, sopraan Bobbie Blommesteijn, bariton Florian Just en tenor Leon van Liere.
Met sopraan Bobbie Blommesteijn hebben we een Haarlemse pur sang op het podium gehaald. Zij begon haar muzikale carrière namelijk op de Haarlemse koorschool en studeerde af aan het conservatorium van Amsterdam.

 

Kaarten via: kaartverkoop@philhaarlem.nl

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK