Kris Davis wint Paul Acket Award 2022

Kris Davis is de winnaar van de Paul Acket Award 2022. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het NN North Sea Jazz Festival aan een artiest die een bredere publieke erkenning verdient voor zijn of haar buitengewone muzikale kwaliteit.

 

Kris Davis (1980), opgegroeid in de Canadese stad Calgary, begon met pianospelen toen ze net van de kleuterschool afkwam. Inmiddels heeft ze 19 albums uitgebracht als (co-)leider. In 2017 werd ze door Downbeat verkozen tot ‘Rising Star Pianist’ en in 2018 tot ‘Rising Star Artist’. Toen Davis op de middelbare school in de high school jazzband terechtkwam, ging er een wereld voor haar open. Het was haar eerste aanraking met improvisatie, een liefde die door de jaren alleen maar is gegroeid. Voor haar meest recente album uit 2019, ‘Diatom Ribbons’, liet zij zich inspireren door vormen uit de natuur, met name die van algen (diatomieën), maar ook door muzikale vernieuwers als Cecil Taylor, John Cage en Olivier Messiaen.

Jurylid Nate Chinen (WBGO radio, NYC, VS) over Davis: “De afgelopen twintig jaar onderscheidde Kris Davis zich als pianist met een precieze aanslag en onverschrokken instinct, als componist met visionaire ambities, en als orkestleider en organisator met een grenzeloze gemeenschapszin. Het hele discours rondom de jazzscene kan daar een voorbeeld aan nemen.”

Overige juryleden dit jaar waren Annamaija Saarela (G Livelab Tampere, Finland), Nicolle Leenhouwers (ProJazz, NL), Pelin Opçin (London Jazz Festival, UK) en Wim Westerveld (Music Meeting & Jazz International Nijmegen, NL). Zij nomineerden 21 muzikanten, waarna (inter)nationale jazzcritici en programmeurs hun stem uitbrachten.

Met de Paul Acket Award, vernoemd naar de oprichter van North Sea Jazz, wil de organisatie aandacht geven aan talentvolle jazzmusici die volgens hen erkenning en een groter publiek verdienen.  Eerdere winnaars waren onder meer Julian Lage (2019), Kaja Draksler (2018), Donny McCaslin (2017), Cécile McLorin Salvant (2016) en Tigran Hamasyan (2015).

Kris Davis neemt de pijs in ontvangst op het festival, waar zij op zaterdag 9 juli optreedt.

 

NN North Sea Jazz Festival 2022

Rotterdam Ahoy
8, 9 en 10 juli | Rotterdam Ahoy

Bekijk alle tot nu toe aangekondigde namen op northseajazz.com/programma

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK