Mei column door Bernt Schneiders

Bevrijdingspop, maak het mee!

Het is alweer 69 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Onze nieuw verworven vrijheid vieren we jaarlijks op 5 mei. Terecht, want vrijheid is misschien wel het hoogste goed op aarde. Een basisvoorwaarde om je volledig als mens te kunnen ontwikkelen, in de richting die je zelf kiest.

In Haarlem was 5 mei lange tijd vooral een feest voor de jongste en de wat oudere inwoners. Jongeren herkenden zich minder in de festiviteiten. Totdat in 1980 Ilco van der Linde in Haarlem Bevrijdingspop introduceerde. Met dit mooie popevenement beschikt Haarlem, samen met Wageningen en Amsterdam, over het oudste bevrijdingsfestival van Nederland. En heel drukbezocht: Bevrijdingspop groeide uit tot een tot één van de grootste gratis muziekfestivals van Nederland, jaarlijks goed voor zo’n 150.000 bezoekers. Het succes van het evenement inspireerde andere grote en middelgrote steden om op 5 mei iets vergelijkbaars tot stand te brengen. Nederland kent inmiddels totaal dertien bevrijdingsfestivals. Het geheel vormt, met jaarlijks circa een miljoen bezoekers, op 5 mei het grootste jaarlijkse thematische jeugdfestival van West-Europa.

De eerste editie vond nog plaats in wat tegenwoordig het Patronaat is. Daarna ging Bevrijdingspop naar buiten: via het Prinsenhof, de Botermarkt, het Haarlem Stadion en het Kenaupark streek het festival eind jaren tachtig neer in de Haarlemmerhout. Met die fraaie Haarlemse plek raakte het festival vergroeid. Popmuziek is er vanzelfsprekend de bindende factor. Het festival geeft daarnaast met een actueel thema extra invulling aan de vrijheidsgedachte. Dit gebeurt in samenwerking met de andere bevrijdingsfestivals en het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Een jaarlijks terugkerende traditie is het ontsteken van het bevrijdingsvuur. Dit vuur wordt in de nacht van 4 op 5 mei vervoerd vanuit Wageningen om rond vijf uur ’s middags op het Haarlemse festival te worden ontstoken.

Met Bevrijdingspop laat Haarlem al 34 jaar zien dat popmuziek een prima manier is om een boodschap over te brengen. En hoe kunnen we vrijheid beter beleven dan swingend op een goed stuk popmuziek? Maak het mee!

Bernt Schneiders,
Burgemeester van Haarlem

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK