Pinksterweekend met draaiorgel “de Vijf Prominenten” in Draaiorgelmuseum Haarlem

Op 1e en op 2e Pinksterdag is Draaiorgelmuseum Haarlem geopend. Het gastorgel op de beide Pinksterdagen is draaiorgel “de Vijf Prominenten” van oud-Haarlemmer Jaap Tuijn, die het orgel in 2008 bij de firma Pluer in Bussum geheel volgens eigen inzicht heeft laten bouwen. Het orgel speelt zowel door middel van de kartonnen orgelboeken als door het midi-systeem (digitaal).

 

In de kap (het bovenste neerklapbare deel) van het orgel zijn de portretten geschilderd van vijf personen die van groot belang zijn geweest voor het in stand houden, restaureren en promoten van het draaiorgel in het algemeen: Feite Posthumus, Anton Pluer, Gijs Perlee Sr, Carl Frei en Romke de Waard; vijf prominenten.

De “Vijf Prominenten” met standplaats Ermelo, komt zelden in de openbaarheid en het is een unieke gelegenheid dit orgel nu in het westen van Nederland te kunnen zien en horen.

Gedurende dit Pinksterweekend wordt aandacht geschonken aan het 70-jarig bestaan van de Kring van Draaiorgelvrienden (KDV), de landelijke vereniging die zich inzet om belangstelling te wekken voor de Nederlandse draaiorgels en het behoud daarvan, door het organiseren van draaiorgelmanifestaties op diverse plaatsen in Nederland en door het geven van adviezen aan hogere en lagere overheden over zaken die met het behoud, de exploitatie en het optreden van draaiorgels te maken hebben.

Het museum is 1e Pinksterdag geopend van 12:00 tot 22:00 uur en 2e Pinksterdag van 12:00 tot 21:00 uur.
2e Pinksterdag speelt de Vijf Prominenten van 12:00 tot 18:00 uur; op beide dagen afwisselend met de orgels uit de museumcollectie.

 

Draaiorgelmuseum Haarlem, Küppersweg 3, 2031 EA  Haarlem, Waarderpolder. www.draaiorgelmuseum.org

Vrij entree.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK