Warren Byrd lanceert underground debuut-CD ‘Truth Raised Twice’

Warren Byrd’s underground debuut-CD is 100 procent Amerikaans maar beleeft in 2020 in Nederland zijn grote release op 15 mei.

 

Een honderd procent Amerikaanse jazz-CD die in 2020 in Nederland gelanceerd wordt, dat gebeurt niet vaak. En ook nog eens voor de wereldmarkt. Twintig jaar geleden werd het album overigens al volgespeeld door een groep gelijkgestemde musici onder leiding van de in Hartford USA geboren pianist en componist Warren Byrd. De CD kreeg de titel ‘Truth Raised Twice’ en de producent was Warren Byrd’s eigen platenlabel Byrdspeak Productions. De feestelijke release vond plaats in de toonaangevendste jazztempel van Connecticut, The 880 Club in Hartford.
Een jaar later, in 2001 ontmoette Warren de Nederlandse trompettiste en jazzdiva Saskia Laroo met wie hij over de hele wereld zou gaan toeren in kleine en grotere bezettingen. Het zouden drukke jaren worden waarin beiden, ook als duo, wereldwijde bekendheid verwierven. Door het internationale succes van Saskia en Warren raakte de marketing van Warren Byrd’s piece de resistance ‘Truth Raised Twice’, gaandeweg op de achtergrond. Hij omschrijft zelf zijn CD-debuut van twintig jaar geleden dan ook als een ‘underground self release’. Maar het goede nieuws was dat hun muzikale relatie een liefdesband werd en dat zij uiteindelijk een echtpaar werden, dat afwisselend woont in Amsterdam en in de US.
Het album ‘Truth Raised Twice’ kun je het beste omschrijven als een ‘post bebop’- CD, waarop behalve veel eigen composities van Warren ook bekende jazz-standards zijn vastgelegd, zoals Cole Porter’s ‘What is this thing called love’ en ‘You’ve Changed’ van Bill Carey /Carl Fischer. Ook ‘October Ballade’ van Chick Corea staat er op. Het album laat er geen twijfel over bestaan dat Warren Byrd grote idolen koestert als Charlie Parker, Thelonious Monk, Oscar Peterson en Duke Ellington.
Dat de CD van het begin tot het eind met strakke ritmes swingt zal dan ook niemand verbazen. De luisteraar zal moeite hebben de voeten stil te houden.
 
Warren had nooit kunnen denken dat het deel van de titel (‘Twice’) zou kunnen verwijzen naar een tweede release in Nederland, twintig jaar later. En dat gebeurt bepaald niet ‘underground’, maar met een grand release. Wel op het label Byrdspeak Productions, maar onder licentie van Saskia’s eigen platenlabel Laroo Records.
Zijn Warren Byrd Group bestaat verder uit Kris Allan altsaxofoon, Jonathan Ball tenor- en sopraansaxofoon, Steven Porter bas, afgewisseld met bassist Tom Pietrychia en drie drummers Michael Scott, Tido Holtkamp en Tony Leone. 
 
 
Over Warren Byrd
Warren Byrd is de jongste in een gezin van zestien broers en zussen. Vanaf zijn vierde werd hij aangemoedigd om samen te zingen met verschillende van zijn broers en zussen in een kerkkoor. Hij begon toen ook al de piano te verkennen tot hij op tienjarige leeftijd les nam bij muzikaal leider van de kerk Thomassina Neely. Warren bleek erg muzikaal te zijn waardoor hij op zijn elfde begon met componeren. Hij ging muziektheorie studeren bij zijn muziekleraar R. Leslie Childs op de middelbare school. In de jaren tachtig kreeg hij een studiebeurs voor klassieke zang maar stopte daar al snel mee om zich te richten op een leven in jazzmuziek. Het duurde niet lang voordat hij beroepsmuzikant werd, en hoewel bebop een grote passie voor hem zou blijven, bleek hij zeer veelzijdig te zijn, en werkte zelfs als koordirigent, dansbegeleider en componist van incidentele muziek voor verschillende theater- en dansproducties. Warren werd al snel een veelgevraagde pianist en speelde met grote namen als Archie Shepp, Eddie Henderson, Frank Lacy, Saskia Laroo, Jay Hoggard, Jimmy Greene, Hans Dulfer, Alvin Carter Jr. en vele anderen.
 
De fysieke CD wordt verkrijgbaar via webshops. Verder wordt de CD ook digitaal verkrijgbaar via alle download en streaming kanalen zoals Spotify, Apple Music etc. Een bescheiden release ceremonie zal plaatsvinden op vrijdag 15 mei gedurende de gratis live-streamed corona feelgood concertserie door Duo Laroo/Byrd elke vrijdag om 19:00 uur Nederlandse tijd.
 

DEEL DIT ARTIKEL OP

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK

 

Translate »