WERELDPREMIÈRE NEDERLANDS KAMERKOOR BIJ STAATSBEZOEK OOSTENRIJK

Op 28 juni 2022 treedt het Nederlands Kamerkoor op ter gelegenheid van het staatsbezoek van Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima aan Oostenrijk. Het concert wordt aangeboden aan de Oostenrijkse autoriteiten door het Koninklijk Paar. Voor deze gelegenheid in het Weense Konzerthaus brengt het Nederlands Kamerkoor onder leiding van chef-dirigent Peter Dijkstra de voorstelling Van Gogh in Me in wereldpremière: een audiovisuele reis door het Europa van Vincent van Gogh en Gustav Klimt, waarin kunstwerken van de twee schilders tot leven komen op muziek van hun tijdgenoten. Van Gogh in Me gaat later ook op tournee door Nederland, van 11 november t/m 3 december 2022.

 

Laura de By, zakelijk directeur van het Nederlands Kamerkoor: “We zijn verheugd met deze eervolle uitnodiging en kunnen niet wachten om af te reizen naar Wenen. Met Van Gogh in Me, een concept van onze artistiek directeur Tido Visser, slaan we een toepasselijke brug tussen de levens van Vincent van Gogh en Gustav Klimt, een Nederlander en een Oostenrijker. De voorstelling laat niet alleen zie hoe krachtig en grensoverstijgend de verbindende rol van kunst kan zijn, maar onderstreept ook de goede betrekkingen tussen Nederland en Oostenrijk en sluit daarmee feilloos aan bij het doel van het staatsbezoek.”

Over Van Gogh in Me
In Van Gogh in Me neemt het Nederlands Kamerkoor onder leiding van chef-dirigent Peter Dijkstra zijn publiek mee in het Europa van twee van de grootste schilders aller tijden: Vincent van Gogh en Gustav Klimt. In de voorstelling, waarin Van Gogh als inspiratiebron centraal staat, komen werken van de twee kunstenaars tot leven op de muziek van tijdgenoten als Debussy, Mahler, Strauss en Schönberg. Het publiek ervaart in deze immersieve concertervaring zo hoe schilderijen hoorbaar worden en muziek zichtbaar wordt.

 

Voor Van Gogh in Me gaf het Nederlands Kamerkoor opdracht aan de Italiaanse innovatieve videostudio fuse* om speciale algoritmes te ontwikkelen die getraind werden met de werken van Van Gogh en Klimt en leerden van hun penseelstreken, kleurgebruik en schilderstijl. Tijdens de concerten ‘luisteren’ deze algoritmes niet alleen naar de muziek van het koor, maar halen ze ook biometrische data op die iets zegt over de emoties die de musici ervaren bij het uitvoeren van de muziek. Deze elementen worden door de algoritmes als basis gebruikt om tijdens het concert vier miljoen virtuele penseelstreken aan te sturen die de werken van Van Gogh en Klimt tot leven te laten komen in adembenemende projecties op twee imposante schermen achter het koor.

 

Van Gogh in Me – tour in Nederland, single en cd
Na de wereldpremière in Wenen gaat Van Gogh in Me van 11 november t/m 3 december 2022 op tournee door Nederland en beleeft de voorstelling zijn Nederlandse première op 13 november in Koninklijk Theater Carré. Ook brengt het koor op 3 juni een nieuwe single uit: een nieuw koorarrangement van Erik Satie’s Gymnopédie no. 1, met beeldmateriaal uit Van Gogh in Me. In oktober volgt de release van een nieuwe cd van het koor, met het volledige repertoire uit de voorstelling. Meer informatie over Van Gogh in Me is te vinden op de website van het koor: nederlandskamerkoor.nl/vangoghinme.

 

Over het Nederlands Kamerkoor
Het Nederlands Kamerkoor, dat al 85 jaar aan de wereldtop van de koormuziek staat, trad al vaker op voor leden van het Koninklijk Huis. Zo voerde het koor bij de Koninklijke bruiloft in 2002 samen met Carel Kraayenhof en het Concertgebouworkest Adiós Nonino uit. Het Nederlands Kamerkoor staat bekend om zijn nieuwe vergezichten als het gaat om de ontwikkeling en uitvoeringspraktijk van koormuziek op topniveau. Het ensemble werkt regelmatig samen met andere kunstenaars en kunstdisciplines, maar ook met partners uit de zorg, het onderwijs en het bedrijfsleven. Het koor zelf kent een rijke en bewezen geschiedenis, maar ook een veelbelovende toekomst als instelling die de rijkheid van koormuziek borgt en verder blijft ontwikkelen. De Volkskrant schreef in 2016: “Het Nederlands Kamerkoor blijkt voor de koormuziek wat het Concertgebouworkest is voor de orkestmuziek: een toonaangevend topensemble.”

 

wereldpremière
di. 28 juni 2022
Konzerthaus – Wenen (Oostenrijk)

 

Nederlandse première
zo. 13 november 2022
Koninklijk Theater Carré – Amsterdam

 

tournee door Nederland
11 november t/m 3 december 2022
volledige speellijst op www.nederlandskamerkoor.nl/vangoghinme

 

Foto © Melle Meivogel

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK