Zeemeerminnen in het kleinste museum van Haarlem

Het Kleinste museum van Haarlem presenteert een deel van de privécollectie zeemeerminnen van kunsthistoricus Paul Faber. Te zien zijn beeldjes en afbeeldingen van zeemeerminnen afkomstig uit de hele wereld. De tentoonstelling is te zien tot en met maandag 2 september.

 

Opvallend stuk in de tentoonstelling is een keramieken beeldje van de orisha Yemaja. De Braziliaanse watergodin Yemaja komt oorspronkelijk uit Afrika, een orisha is een bovennatuurlijk wezen. Ieder jaar wordt in Brazilië een festival aan haar gewijd waarbij priesteressen bloemenoffers aan de zee geven.

 

 

Mooi, aantrekkelijk, ongrijpbaar
De fascinatie van Paul Faber voor de ongrijpbare watergodinnen ontstond in 1980 toen hij in het Tropenmuseum een tentoonstelling inrichtte over moderne kunst in Afrika. Onderdeel van deze tentoonstelling was een serie afbeeldingen uit Congo met zeemeerminnen. Faber vroeg zich af hoe de zeemeerminnen in Afrika waren terechtgekomen.

“In de verhalen en mythen over zeemeerminnen kom je bijna altijd twee kanten tegen. Wanneer jij ze ziet kun je fortuin vergaren, maar de ontmoeting kan ook je ziel en zelfs je leven kosten. Ze zijn mooi, aantrekkelijk, verleidelijk, maar ook ongrijpbaar, en gevaarlijk. Een fijne metafoor voor het leven, of de liefde”, aldus Paul Faber.

Ook Haarlem kent haar zeemeerminnen traditie. In 1403 ontvoerden de Haarlemmers een zeemeermin die in Edam was aangespoeld. Nog jarenlang leidde deze meermin een min of meer gelukkig leven in de Spaarnestad. Aan de Nieuwe Gracht in Haarlem staat een beeldje van haar. In de zomer van 2013 maakte Paul Faber met Bert Sliggers de zomertentoonstelling ‘Een zee vol meerminnen’ in het Teylers Museum.

Het Kleinste museum van Haarlem presenteert 10x per jaar een unieke verzameling van min of meer bekende Haarlemmer(s). Het museum is onderdeel van Kunst centrum Haarlem en 24 uur per dag toegankelijk vanaf de stoep.

Kunst centrum Haarlem is al bijna 50 jaar het centrum voor kunstuitleen in de regio Kennemerland. De collectie bestaat uit meer dan 6000 kunstwerken. Het kunstcentrum heeft ook winkel met design en gebruiksvoorwerpen. Naast de kunstuitleen en winkel presenteert Kunst centrum Haarlem regelmatig exposities en organiseert bijeenkomsten met kunstenaars. De tentoonstellingen zijn altijd gratis toegankelijk.

 

Kunst centrum Haarlem
Zeemeerminnen in het Kleinste museum van Haarlem
Zaterdag 29 juni tot en met maandag 2 september
Gedempte Oude Gracht 119 Haarlem
www.kunstcentrum-haarlem.nl

DEEL DIT ARTIKEL OP

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK

 

Translate »