Wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca editie 2022/2023

Na een onderbreking van twee jaar is de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca maandag 5 september 2022 weer van start gegaan. SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) organiseert deze wedstrijd namens de horecasector. Iedereen kan een of meerdere van de 12.000 erkende horecaleerbedrijven nomineren als beste leerbedrijf. Ook deze editie maken leermeesters weer kans op de titel Beste Leermeester Horeca. Beide winnaars worden bekendgemaakt tijdens de finale op de Horecava in januari 2023.
 
Met veel enthousiasme zetten ieder jaar vele duizenden erkende horecaleerbedrijven en leermeesters zich in om de vakmensen van de toekomst op te leiden in hun bedrijf. De praktijkervaring die studenten, leerlingen en om- en bijscholers daar opdoen is van enorme waarde voor hun verdere carrière in de horeca. De eerste werkervaring doen ze op onder begeleiding van een leermeester. SVH vindt het belangrijk om de inzet van erkende leerbedrijven en leermeesters extra onder de aandacht te brengen en te waarderen en belonen tijdens de jaarlijkse wedstrijd.
 
Nominatieronde gestart: doe ook mee! 
Van maandag 5 september tot en met zondag 6 november 2022 kunnen leermeesters, studenten, leerlingen, docenten en medewerkers uit de horeca hun favoriete leerbedrijven nomineren voor de felbegeerde titel Beste Leerbedrijf Horeca. Een nominatie voor de wedstrijd is een blijk van waardering richting het leerbedrijf. Je kunt dan ook ieder leerbedrijf, waarvan jij vindt dat ze uitblinken op het gebied van opleiden, nomineren voor de titel.  
 
Ricardo Eshuis, directeur van SVH: “Met de wedstrijd wil SVH goed werkgeverschap stimuleren en een bijdrage leveren aan de best mogelijke praktijkopleiding voor leerlingen en nieuwe horecamedewerkers. De strijd om de titel draagt bij aan de kwaliteitsverbetering van opleiden in de horeca en geeft inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen binnen leerbedrijven. Tijdens de laatste editie sleepte restaurant ’t Havenmantsje uit Harlingen de titel Beste Leerbedrijf Horeca 2019/2020 in de wacht. Welk erkend leerbedrijf in de horeca heeft het leren in de praktijk zo goed voor elkaar dat het de titel Beste Leerbedrijf Horeca 2022/2023 verdient? Ik roep iedereen op hun favoriete leerbedrijven te nomineren!”
 
Ook weer titel voor Beste Leermeester Horeca  
Deze keer maken leermeesters ook weer kans op de titel Beste Leermeester Horeca. Nita Huning-Koster van restaurant ’t Noorden uit Aalten werd tijdens de vorige editie als eerste leermeester uitgeroepen tot Beste Leermeester Horeca 2019/2020. Wie wordt haar opvolger? De beste leermeester wordt geselecteerd uit de leerbedrijven die de top 10 van de wedstrijd bereiken. Eshuis: “Omdat goede leermeesters van onschatbare waarde zijn, maken zij dit jaar ook weer kans op de titel Beste Leermeester Horeca. Het is een vast onderdeel van de wedstrijd geworden. Soms blinkt een leermeester namelijk zo uit, dat dit een verschil maakt in een bedrijf. Haal je de leermeester uit dat bedrijf, dan valt een heel groot deel van de kwaliteit van de begeleiding weg. Als wedstrijdcommissie willen we deze professionals in het zonnetje zetten en stimuleren dat het bedrijf waar zij werken de organisatie verder optuigt zodat het niet alleen maar aan een persoon hangt.”
 
Wedstrijdverloop: nieuwe opdrachten! 
De wedstrijd start maandag 5 september met de nominatieronde waarbij iedereen een of meerdere erkende horecaleerbedrijven kan nomineren. Nomineren kan tot en met zondag 6 november. Nieuw: de opdrachten! Deze zijn vanaf maandag 19 september beschikbaar op www.besteleerbedrijfhoreca.nl en daarmee kunnen genomineerde leerbedrijven opvallen, uitblinken, punten scoren en de strijd aangaan met elkaar. Op basis van de opdrachten krijgen de leerbedrijven punten en een plaats in de ranking. Ook krijg je een goed inzicht in verbeterpunten om zo een nog beter leerbedrijf te worden. Bij de opdrachten moeten de volgende zaken worden ingezonden:  
  • Een videopitch die laat zien waarom het leerbedrijf het beste leerbedrijf is 
  • Het opleidingsplan van het leerbedrijf 
  • Een testimonial van een student of leerling over het leerbedrijf 
Bonuspunten zijn te verdienen met een nieuwe publieksopdracht, waarbij leerbedrijven hun netwerk aanspreken om op ze te stemmen. Lukt het ze 150 stemmen te verzamelen, dan levert dit extra punten op in de score. Met dit nieuwe element wordt het publiek actiever betrokken bij de wedstrijd. Om te voorkomen dat leerbedrijven met een grote achterban een voorsprong hebben op kleinere organisaties, leveren de 150 of meer behaalde stemmen voor iedereen dezelfde hoeveelheid bonuspunten op.
 
Top 10 en top 3 
Medio november wordt bekendgemaakt welke leerbedrijven de top 10 hebben bereikt. Deze leerbedrijven worden bezocht door SVH, die de punten van de opdrachten ook op de werkvloer zal beoordelen. Na de bedrijfsbezoeken zal de commissie de top 3 van de wedstijd vaststellen. De wedstrijdcommissie bestaat uit vertegenwoordigers van SVH, KHN, SBB, FNV Horeca, het onderwijs en oud-winnaars. De top 3 zal door de voltallige commissie van de wedstrijd in december worden bezocht, waarbij zij aan de hand van beoordelingscriteria zullen vaststellen welk leerbedrijf de titel Beste Leerbedrijf Horeca 2022/2023 tijdens de Horecava in ontvangst mag nemen. Ook wordt een top 3 van Beste Leermeesters Horeca gekozen. De winnaar van deze titel wordt op datzelfde moment tijdens de Horecava bekendgemaakt.
 
Nomineer nu jouw favoriete leerbedrijf op www.besteleerbedrijfhoreca.nl en doe mee!
 
 
Foto: ’t Havenmantsje winnaar Beste Leerbedrijf Horeca 2019-2020

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK