A tribute to Michael Matthews PART ONE

De Schuur presenteert in samenwerking met The Need for Legacy en RIGHTABOUTNOW INC. op zaterdag 14 januari een bijzonder programma rond één van de meest markante en originele theatermakers uit het verleden van de Toneelschuur Producties: Michael Matthews. Na deze editie volgt volgend jaar een festival waarbij werk van Michael Matthews gebracht wordt. Kaarten zijn te koop via www.schuur.nl

 

Matthews kwam in 1984 als twintiger van Amerika naar Nederland, en maakte zijn eerste producties als regisseur bij de Toneelschuur Producties onder de bezielende leiding van oud-directeur Frans Lommerse.

 

“Michael Matthews was een zeer talentvolle, acteur, regisseur, choreograaf, danser, schrijver, vormgever, scenarist, bewerker en theatermaker. Een multitalent die met een grote dosis humor, intellect en nieuwsgierigheid, de zwaarste onderwerpen dragelijk in een voorstelling kon brengen. Hij zag toneel als persoonlijk uitdrukkingsmiddel van een autonoom kunstenaar. Daarnaast was Michael Matthews vooral een schat van een man,” aldus Frans Lommerse.

 

Ruim tien jaar later schreef, regisseerde en speelde Matthews in de Toneelschuur zijn imposante en bitterzoete zwanenzang The Monster Trilogy. In de jaren tussen zijn komst in 1984 en zijn overlijden in Haarlem in 1996 werd hij onmiskenbaar één van de blikvangers van het Nederlandse avantgarde theater. Zijn werk was elegant, interdisciplinair en eclectisch. Hij verbond de Grieken met funk, opera met club cultuur, cult-horror met klaagliederen, en bewoog met evenveel gemak en elegantie in het nachtleven als in de theaterelite. Daarin was hij zijn tijd ver vooruit.

Programmasamensteller Marjorie Boston: “Tijdens A tribute to Michael Matthews verdiepen wij ons in het leven en werk van deze unieke en veelzijdige schrijver, danser, dichter en regisseur. Met kleine optredens, lezingen, en gesprekken. Een programma dat al even eclectisch, jong en prikkelend is als Michael Matthews zelf.”

 

zaterdag 14 januari in de Schuur in Haarlem?

A Tribute to Michael Matthews: A tribute to Michael Matthews (part one) | Schuur

 

Programma (20:00 – verwachte eindtijd zaalprogramma 22:00)

Lezing over Michael Matthews door Maarten van Hinte

Interview met Frans Lommerse, oud-directeur Toneelschuur / Toneelschuur Producties en Ina Veen, oud-productieleider Toneelschuur Producties

Performance uit repertoire van Michael Matthews door Gustav Borreman en Sherise Strang

Round Table Talk met gasten die Michael Matthews persoonlijk gekend hebben en jonge theatermakers die zijn legacy willen voortzetten. Tafelgasten: Frans Lommerse, Frank Wijdenbosch, Peter Sas, Koos Breukel, Maarten van Hinte, Cherish Menzo en
Ryan Djojokarso

Afterparty Doorgedraaid in het Schuurcafé met DJ All Star Fresh

 

A tribute to Michael Matthews is een programma van de Schuur, The Need for Legacy en RIGHTABOUTNOW INC.

 

Met dank aan Allard Pierson, Podiumkunst.net, Beeld en Geluid
Artistieke coördinatie Marjorie Boston, Yuen Kwan Lo
Onderzoekers The Need For Legacy: Kimberley Smit | Shishani Vranckx |Jonathan Tjin Foe Uitvoerend producent, onderzoek: RIGHTABOUTNOW INC.
Portretfoto Anja Robertus
Scènefoto’s HYDE Sanne Peper

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK