De allerlaatste aflevering van De Vloer Op

In de allerlaatste aflevering van De vloer op op NPO 3 blikt Human terug op een rijk archief van twintig jaar improvisatietheater op TV. Stefan de Walle, Saskia Temmink en Gijs Scholten van Aschat waren er vanaf het begin bij. Onvoorbereid gingen ze al die jaren op basis van opdrachten van regisseur Peter de Baan de vloer op. In deze laatste aflevering vertellen ze wat De vloer op voor hen heeft betekend en delen zij hun persoonlijke favoriete scenes. Aan het einde van de aflevering wordt tevens bekend welke scene van De vloer op door het publiek gekozen is als favoriet.

 

Vanaf het allereerste seizoen 1999-2000 maakten acteurs Stefan de Walle, Saskia Temmink en Gijs Scholten van Aschat deel uit van De vloer op. In twee decennia zagen zij het programma groeien, en groeiden ze zelf mee.
 
Peter de Baan zoekt in een-op-een gesprekken met de acteurs naar de essentie van improvisatietheater. Flexibiliteit, levendigheid, luisteren, eenvoud en intuïtie. ‘Dingen moeten je overkomen, meer dan dat je ze bedenkt’ vat Gijs Scholten van Aschat zijn ervaring samen. Saskia Temming: ‘Als je durft mee te gaan met de stroom, dan ontstaan er dingen die je niet kan bedenken’.
 
Daarnaast bespreken Stefan, Gijs en Saskia met Peter welke scenes hen het meest zijn bijgebleven. 
 
 
Great communicator (2011) – met Pierre Bokma en Stefan de Walle
De premier krijgt ongevraagd advies van zijn chauffeur. Wat minder populair gedrag zou zijn geloofwaardigheid ten goede komen.
 
Te vroeg (2012) – met Stefan de Walle en Sanne den Hartogh
Stefan brandt met zijn zoon Sanne een kaarsje bij het graf van zijn vrouw op haar verjaardag. Sanne zet vraagtekens bij de dood van zijn moeder. Stemde zijn vader niet veel te vroeg in met haar euthanasie?
 
Alleen nog everzwijn (2007) – met Pierre Bokma en Gijs Scholten van Aschat
Pierre en Gijs hebben alles opgegeven om hun jeugddroom te realiseren: een restaurant beginnen. Het is de derde week, en al de zesde avond dat er niemand gekomen is.
 
Mijn land (2010) – met Gijs Scholten van Aschat en Mcnedisi Baldwin Shabangu
Gepensioneerde anti-apartheidsstrijder Gijs wordt gesommeerd zijn huis en stuk land in Zuid-Afrika te verlaten, omdat het toebehoort aan de stam van Baldwin. Hoe vast zijn de principes van Gijs, nu zijn eigendom in het geding komt?
 
(Deze scene maakte deel uit van de afleveringen van De vloer op die werden opgenomen in het Baxter Theatre Center in Kaapstad in het kader van de manifestatie All Out of Africaen uitgezonden door de Zuid-Afrikaanse publieke omroep SABC en de NPO in het kader van de programmering rond het WK Voetbal 2010).
 
Laatste glas (2018) – met Saskia Temmink en Peter Blok
De liefde is over. Ze drinken nog een glas en gaan dan als vrienden uit elkaar. Toch?
 
 
Ter afsluiting van het laatste seizoen zocht Human de afgelopen weken naar de  favoriete De vloer op-scène volgens het publiek. Uit de honderden scènes maakten de fans hun keuze. Na de laatste aflevering gaat De vloer op online door, en is de keuze van het publiek, als ook het rijke archief, te vinden op www.human.nl/devloerop. Daarnaast onderzoekt Human nieuwe vormen van improvisatietheater voor televisie en online.
 
 
Zaterdag 29 augustus om 22.00 uur op NPO 3 en NPO Start
 
 
Foto Anna van Kooij

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK