‘De kwestie Sjostakovitsj’ in première in de Schuur Haarlem

René Groothof, Dick van den Toorn en Yari van der Linde brengen met ‘De kwestie Sjostakovitsj’ een ontroerend, geestig en muzikaal toneeldrama tegen de achtergrond van een dictatoriaal regime. De bijzondere voorstelling gaat op zondag 14 januari 15.00 uur feestelijk in première in de Schuur te Haarlem. Op vrijdag 12 en zaterdag 13 januari spelen ze om 20.30 uur een try-out.

 

De kwestie Sjostakovitsj
Dimitri Sjostakovitsj (1906 – 1975) leeft in voortdurende angst. Het dilemma van de wereldberoemde Russische componist, die leefde en werkte tijdens het Stalinistische bewind, is Faustiaans te noemen. Kan hij zijn artistieke integriteit behouden zonder tegen de haren van Stalin in te strijken?

In De Kwestie Sjostakovitsj maakt de componist de balans op. Weet hij nog wie hij is onder zijn façade van Sovjet-componist, of is hij zichzelf in de loop van de tijd kwijtgeraakt. De muzikale voorstelling maakt het duivelse dilemma van de kunstenaar Sjostakovitsj invoelbaar, maar confronteert het publiek ook met snel gevormde oordelen en veroordelingen. In deze tijd zou Sjostakovitsj waarschijnlijk gecanceld worden, zoals gebeurd is met de Russische dirigent én Poetinvriend Valery Gergiev. Maar oordelen we niet te snel?

Dick van den Toorn kruipt in de rol van Sjostakovitsj en René Groothof en Yari van der Linden vertolken alle rollen daaromheen. Zij excelleren alle drie in een absurde, geestige, en vertellende speelstijl met het vermogen het publiek diep te raken. Helaas is de scriptschrijver Helmert Woudenberg (1945-2023) vlak na het voltooien van het script van De Kwestie Sjostakovitsj overleden. In navolging van het succesvolle De nazi en de kapper, en vorig seizoen De Reiziger schreef hij wederom de tekst. Hij deed dit vanuit het idee dat Sjostakovitsj in zijn muziek probeert te zeggen wat hij werkelijk vindt. Felix Ruiter gebruikt daarbij de symfonieën van Sjostakovitsj als basis voor zijn geluidsdecor en ontwerp. Aike Dirkzwager regisseert en Rogier Willems geeft vorm. 

Regisseur Aike Dirkzwager: “Verhalen waarbij mensen voor bepalende keuzes in hun leven staan, en dus beslissingen moeten nemen die vormend zijn voor wie ze zijn, hebben ons gezelschap Beer Muziektheater altijd gefascineerd. De kwestie Sjostakovitsj gaat over de menselijke stem, in de spagaat van ambitie, talent en integriteit versus onderdrukking, opportunisme en angst. Met deze voorstelling presenteren wij een tegengif voor de stigmatiseringsdrang die deze tijd kenmerkt.”

 

Kaartverkoop de Schuur
Koop kaarten voor de voorstelling ‘De Kwestie Sjostakovitsj’ op 12, 13 of 14 januari in de Schuur via schuur.nl. Meer informatie over de voorstelling en de speellijst via www.dekwestiesjostakovitsj.nl

 

Credits:
Spel: René Groothof, Dick van den Toorn en Yari van der Linden
Regie & Concept: Aike Dirkzwager
Script: Helmert Woudenberg
Vormgeving: Rogier Willems
Geluidsontwerp: Felix Ruiter
Licht: Dirk Blom
Met dank aan: Kamermuziekensemble SeaSession
Productie: BEER muziektheater, Arjen Berendse

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK