Een nieuw concept voor UITMARKT 2023

De Uitmarkt in haar huidige vorm past niet meer bij deze tijd en is aan vernieuwing toe. Dit blijkt uit onderzoek naar het bestaansrecht van de Uitmarkt dat Stichting Uitmarkt heeft laten uitvoeren onder betrokkenen uit de sector, overheden en financiers. 
 
Een Uitmarkt op één centrale plek sluit niet meer aan bij het doel om een breed en divers kunst- en cultuuraanbod bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen’ is één van de slotconclusies uit het onderzoek. Ook de vorm van kraampjes en folders past niet in het digitale en duurzame tijdperk. Waar de instellingen en makers in de begindagen van de Uitmarkt, het festival hard nodig hadden hun doelgroep te bereiken, hebben zij inmiddels verschillende online middelen om dit zelf te doen. Tijd dus voor een nieuw concept.
 
Geen Uitmarkt op het Museumplein
Er wordt op dit moment een nieuw concept voor een cultureel weekend ontwikkeld met betrokken partijen zoals overheden, de publieke omroep, producenten, financiers en vooral met de betreffende sector. Er vindt dit jaar dus geen Uitmarkt plaats op het Museumplein met kraampjes en een hoofdpodium. De stichting presenteert eind april 2023 het vernieuwde concept voor de opening van het cultureel seizoen.
 
Er liggen mooie kansen voor de Uitmarkt, blijkt ook uit het onderzoek. Er wordt door alle geïnterviewden een groot belang gehecht aan een nationaal cultuurweekend waarin we het enorme diverse culturele aanbod vieren en onder de aandacht brengen bij een brede doelgroep. Daar zijn we als stichting heel blij mee omdat dit één op één aansluit bij de ambities van de Stichting Uitmarkt: wij geloven dat het beleven van kunst en cultuur in al haar diverse vormen van groot belang is. Het verrijkt, inspireert, verbindt, verruimt je blik, verrast, ontroert, maakt blij en nog veel meer. Eén collectief moment dat dit belang bij de samenleving onder de aandacht brengt, is goed voor de gehele sector.’ Aldus Stichting Uitmarkt.
 
Coronapandemie
De ambitie tot vernieuwing bestond al na de 2019 editie. Door de uitbraak van de coronapandemie en de moeilijke start in 2022 was het echter niet mogelijk dit proces mét de sector eerder op te starten. Daarnaast heeft de Uitmarkt, net zoals veel andere gratis toegankelijke festivals zoals bevrijdingsfestivals, te kampen met financiële uitdagingen. 
 
Meer informatie www.uitmarkt.nl

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK