Eline Arbo regisseert DRIE ZUSTERS van Anton Tsjechov

Na haar succesvolle voorstellingen Het lijden van de jonge Werther (Winnaar BNG Bank Theaterprijs 2018) en Weg met Eddy Bellegueule (selectie Nederlands Theater Festival 2020) maakt de jonge regisseur Eline Arbo opnieuw een eigen radicale theaterbewerking. Ditmaal van Drie Zusters, de klassieker van Anton Tsjechov. De voorstelling is te zien van 24 oktober tot en met 20 december 2020. De première is op 27 oktober in Haarlem, gevolgd door een landelijke tournee. De kaartverkoop is begonnen.

 

Over de voorstelling

Eline trekt in haar voorstelling een parallel tussen Tsjechovs drie zussen die op een beter leven hopen en de positie van vrouwen in onze huidige tijd. Waarom staat Nederland op plaats 38 op de wereldlijst van economische ongelijkheid tussen man en vrouw? Waarom ontwikkelt de emancipatie zich hier niet sneller? Vinden we het wel prima zo Denken we dat het niet kan? Waarom staan we stil en dromen we van betere tijden, net zoals de drie zusters in Tsjechovs stuk? Een politieke voorstelling die, zoals we eerder hebben gezien bij Eline Arbo, ook licht, humoristisch en muzikaal zal zijn. Met een achtkoppige cast, waaronder Diewertje Dir, Sarah Janneh en Keja Klaasje Kwestro als de drie zussen.

 

Eline Arbo:

‘Ik lees in deze klassieker van Tsjechov wat het gevaar is van teveel dromen en niet handelen. De drie zussen zitten vast in rolpatronen met een gebrek aan kansen maar gaan niet over tot actie. Waarom staan we stil en dromen we van betere tijden, net zoals deze zusters in Tsjechovs stuk? Ik zie een parallel tussen de huidige situatie in Nederland op het gebied van vrouwenemancipatie en de situatie van de drie zussen. Het gaat over hoogopgeleide, slimme vrouwen, die vast lijken te zitten in een patriarchaal systeem waar de economische veiligheid van een man de enige denkbare uitweg biedt. Hoewel het stuk in 1901 is geschreven, is hun economische afhankelijkheid voor mij vergelijkbaar met de situatie van bijna de helft van de Nederlandse vrouwen anno 2020.’

 

www.toneelschuurproducties.nl/zusters

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK