Fidelio: Liefde, revolutie en vrijheid

Bevrijdingsopera, revolutionair kunststuk, lof­zang op de liefdestrouw, utopisch drama. Beethovens enige opera Fidelio is het alle­maal. Talrijke kwalificaties en interpretaties om­hullen het werk met mysterie, maar tonen vooral aan dat het een uniek stuk muziek­theater is waarin de hoop op een recht­vaardige, vrije en humane toekomst tot uitdrukking komt.

 

Fidelio is Leonore. Zij stort zich in een avontuur om haar geliefde Florestan te bevrijden uit het diepste duister van de kerkers van Pizzaro. Diens tirannieke geweld,machtsmisbruik en onmenselijk handelen maken hem tot een van de meest verachtelijke figuren uit de operageschiedenis. De strijd die Fidelio moet leveren is er dan ook een op leven en dood. Tegen de achtergrond van een corrupte wereld, bloeit door de liefde de hoop.

Geïnspireerd door een waargebeurd verhaal uit de tijd van de Franse Revolutie, schreef Beethoven een meesterwerk waarin de personages uitstijgen boven het banale. Het symfonische, doorleefde, soms zelfs religieuze karakter van zijn muziek geeft aan het verhaal een geladenheid waarin emotionaliteit en grote ideeën elkaar ontmoeten. 

De regie is in handen van de Oekraïense regisseur Andriy Zholdak. Zijn symbolenrijke beeldtaal sluit aan bij die van grote filmmakers als Andrej Tarkovsky en Ingmar Bergman. Op eigenzinnige wijze zoekt Zholdak naar de diepere lagen van het algemeen menselijke drama van Fidelio.

Onder leiding van de vermaarde Colombiaans-Oostenrijkse dirigent Andrés Orozco-Estrada speelt in ruim 80 jaar het Koninklijk Concertgebouworkest Beethovens enige opera. Waar de symfonieën van Beethoven een prominente plek innemen in het repertoire van het Concertgebouworkest, is deze reeks voorstellingen een unieke kans om dit orkest van wereldformaat zich te horen wagen aan Beethovens opera.

De dramatisch en vocaal veelzijdige rol van Leonore wordt vertolkt door de glansrijke sopraan Jacquelyn Wagner.
In de rol van haar geliefde, de revolutionair Florestan, horen we de internationaal gewaardeerde heldentenor Eric Cutler. l

 

Speeldata: 5-29 juni 2024

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

WWW.OPERABALLET.NL

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK