HERDENKEN EN VRIJHEID VIEREN IN DE SCHUUR

De Schuur heeft ook dit jaar speciale programmering in het kader van de Nationale Herdenking en Bevrijdingsdag; met een eigen, nieuwe voorstelling, een lezing en speciale filmvertoningen.

 

Op 4 mei speelt Een lepeltje vrijheid, een voorstelling van Theaterbroedplaats STEK in samenwerking met Theater na de Dam en de Schuur. Onderdeel van de voorstelling is een wandeling naar het Corrie ten Boomhuis. Jongeren uit de regio staan zo stil bij het begrip vrijheid. Daarnaast vindt er in de middag van 4 mei een lezing plaats van in het kader van de Open Joodse Huizen, op de plek van de Schuur stond vroeger namelijk een Synagoge.

Op 3 en 5 mei vertonen we de film Kleinkinderen van de Oost, van filmmakers Daan van Citters en Joenoes Polnaya. Op 3 mei schuiven zij aan voor een nagesprek. Polnaya is dit jaar ambassadeur voor de vrijheid. Vanaf 4 mei draait de documentaire The Natural History of Destruction, de nieuwe documentaire van meesterfilmmaker Sergei Loznitsa gebaseerd op archiefmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog.

 

KLEINKINDEREN VAN DE OOST – 3 EN 5 MEI
Een nieuwe generatie gaat op zoek naar een vaak verzwegen geschiedenis.
Daan van Citters (30, filmmaker) en Joenoes Polnaya (32, acteur) raakten bevriend op de set van speelfilm De Oost. Samen reizen ze terug naar Indonesië, in de voetsporen van hun beider grootvaders, die namens Nederland vochten tegen de Indonesische onafhankelijkheid “aan de verkeerde kant van de geschiedenis”. Hun reis confronteert ze met complexiteit van goed en fout, intergenerationeel trauma en de blijvende impact van het koloniale verleden. Daan en Joenoes ontdekken hoe een vaak verzwegen geschiedenis hen heeft gevormd tot wie ze nu zijn. Wat betekent dit voor hun toekomst? Na de vertoning op 3 mei gaan de makers in gesprek met het publiek.

 

OPEN JOODSE HUIZEN – 4 MEI
Op de plek waar nu de Schuur staat, stond tot 1953 de Synagoge van Haarlem. Op zaterdag 4 mei vindt Open Joodse Huizen plaats, een programma van kleinschalige bijeenkomsten om te herinneren en te herdenken. Het Joodse leven van voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog staat centraal. Tijdens Open Joodse Huizen vertellen getuigen, nazaten, voormalige en huidige buurtbewoners persoonlijke verhalen over vervolging, verzet en bevrijding. Ook in de Schuur is een programma. Alexander de Bruin, historicus bij het Noord-Hollands Archief, vertelt over de geschiedenis van deze Synagoge en het vooroorlogse Joodse leven in en om deze Synagoge.

 

EEN LEPELTJE VRIJHEID – 4 MEI
Speciaal voor 4 mei maakt Theaterbroedplaats STEK in samenwerking met de Schuur en Theater na de Dam de voorstelling Een lepeltje vrijheid. Een groep jonge spelers verdiept zich samen met de theatermakers van theaterbroedplaats STEK in de waarde van vrijheid, één van de belangrijkste levensbehoeftes van de mens. Aan de hand van verhalen uit Haarlem ten tijde van de Tweede Wereldoorlog nemen ze je mee op een theatrale vertelling, beginnende in de Schuur naar het Corrie ten Boomhuis en daarna keren we terug naar de Schuur. Een uitnodiging om samen de oorlog te herdenken en de vrijheid te vieren onder het genot van een kom soep.

 

THE NATURAL HISTORY OF DESTRUCTION – VANAF 4 MEI

Meesterfilmmaker Sergei Loznitsa baseerde zijn nieuwe documentaire op het boek van W.G. Sebald. Met archiefmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog stelt de film de vraag: is het moreel aanvaardbaar om een burgerbevolking in te zetten als oorlogsinstrument? Is het mogelijk om massavernietiging te verantwoorden simpelweg op basis van hogere ‘morele’ idealen? De vraag is nog steeds relevant als die 80 jaar geleden was en de urgentie is tragisch zichtbaar in de huidige oorlogen.

 

PROGRAMMA EN KAARTEN VOOR 3 EN 5 MEI

Kleinkinderen van de Oost  
3 mei 19 uur – Met nagesprek 
5 mei 13 uur – Meer informatie en kaarten  
https://www.schuur.nl/film/kleinkinderen-van-de-oost

 


PROGRAMMA EN KAARTEN VOOR 4 MEI 
Een lepeltje vrijheid 
Theaterbroedplaats STEK in samenwerking met de Schuur 
17 uur en 21 uur – Meer informatie en kaarten:  
https://www.schuur.nl/theater/een-lepeltje-vrijheid  
 
The Natural History of Destruction  
4 mei 16.30 uur en later –  Meer informatie en kaarten  
https://www.schuur.nl/film/the-natural-history-of-destruction  

Open Joodse Huizen  
14 uur – Kaarten zijn gratis.  
Meer informatie: 
https://www.schuur.nl/theater/lezing-de-schuur-ooit-de-synagoge 

 

MEER OVER THEATER NA DE DAM
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Sinds 2012 presenteert Theater Na de Dam jongerenvoorstellingen in haar programmering. Ook dit jaar worden er verspreid over het land 33 voorstellingen gemaakt én gespeeld door jongeren, begeleid door professionele makers. Met de unieke kracht van theater, wil Theater Na de Dam de onbekende en onvertelde verhalen van de Tweede Wereldoorlog herdenken, overbrengen en tastbaar maken. Het thema waarmee de makers en jongeren dit jaar aan de slag gaan, is vrijheid.

 

MEER OVER STEK
Theaterbroedplaats STEK is een huis voor jongeren van 14 tot 25 jaar. Hier kunnen zij op zoek gaan wat theater en kunst zijn door te onderzoeken, experimenteren en vorm te geven aan eigen ideeën. STEK is opgericht door theatermakers Anna Boelens, Laura Liefting, Merijn van Beusekom en Liselotte Zwart. Ze wonen alle vier in Haarlem en hebben een groot hart voor theater en kunst. Ze misten in de stad een plek waar jonge mensen zelf theater kunnen maken, dus staken zij hun tak vol ideeën in de grond en zijn vastbesloten om STEK tot grootse bloei te laten komen.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK