Het Filiaal theatermakers onlinebij Sydney Opera House

De Engelstalige voorstelling The Great Illusionist van het Filiaal theatermakers staat online op de website van Sydney Opera House in Australië.

 

Niet alleen in Nederland bieden culturele instanties in deze tijd hun voorstellingen en educatief materiaal online aan voor hun publiek. Zo ook het gerenommeerde Sydney Opera House (SOH) in Australië dat een compleet online programma aanbiedt voor cultuurliefhebbers. En laten zij nu ook een voorstelling hebben geselecteerd van het Utrechtse gezelschap Het Filiaal theatermakers die 6 mei online gaat.
‘We waren erg verrast toen we onlangs werden benaderd door Sydney Opera House met de vraag of ze onze voorstelling The Great Illusionist online in première mochten laten gaan’, aldus Monique Corvers, artistiek directeur van Het Filiaal theatermakers. ‘De voorstelling is wereldwijd in ieder geval drie maanden online via hun website te bekijken. En daar zijn we trots op.’

 

Sydney Opera House
Het Utrechtse gezelschap Het Filiaal theatermakers (HFt) speelt niet alleen in theaters in Nederland, maar over de hele wereld.  Monique Corvers: ‘HFt heeft een goede band met SOH, we speelden daar al een paar keer grote series. Tijdens onze laatste tournee in Australië, speelden we 10 van de 20 speelbeurten in SOH. Dat was met De grote illusionist, die we uiteraard in het Engels speelden. Twee van de voorstellingen in Sydney werden live gestreamd naar afgelegen gebieden in Australië en die live recording wordt nu uitgezonden via de website van Sydney Opera House.’
Ook is er toestemming gegeven om The Great Illusionist geschikt te maken voor doven en slechthorenden. Dus er komt nu ook een versie met een AUSLAN gebarentolk. Dat is iets wat goed past in het beleid dat het gezelschap zelf al had ingezet met Back to Oz, waar zowel speelbeurten met gebarentolk als met audiodescriptie uitgevoerd werden.

 

 

De wereld van illusie en magie
De grote Illusionist is een magische muziektheaterproductie en barst van de verhalen, smeuïge trucs en live-muziek. Het gaat over een kleine jongen die graag wil verdwijnen al weet hij niet goed waarom. Er is een konijn met een hang naar dramatiek, die zichzelf in de grime zet. Er is een assistente die zich gefascineerd laat meevoeren in de wereld van het grote spektakel en nooit applaus krijgt. In een wereld waar de illusie het hoogste woord voert, is altijd wat te beleven.
 
Het Filiaal theatermakers liet zich inspireren door prachtige anekdotes van de grote meesters zoals Ricky Jay, Chung Ling Soo en Tommy Cooper. Ramses Graus (objecttheatermaker en acteur bij HFt) ging in de leer bij goochelaar Ronald Moray en won een Gouden Krekel voor meest indrukwekkende podiumprestatie. Hij wordt bij zijn acts geassisteerd door actrice Henke Tuinstra (de heks in Back to Oz) en Gábor Tarján (componist, muzikant en acteur). Monique Corvers voert de regie en brengt met haar hilarisch en droefgeestig vertaalde liedteksten ook de keerzijde van de magie aan het licht.

 

Meer thuistheater
Naast de online voorstelling The Great Illusionist, is via de Nederlandse online aanbieder TheaterFlix de voorstelling Falling Dreams te zien. Die gaat over dromen en dat is een toepasselijk onderwerp in deze tijd, waarin veel mensen vaker en vreemder lijken te dromen. Aansluitend aan deze thuisvoorstelling zijn er inspirerende thuisopdrachten beschikbaar.
 
Thuisvoorstellingen van Het Filiaal theatermakers nu online te zien:
The Great Illusionist
https://www.sydneyoperahouse.com/digital/season/kids-and-families/great-illusionist.html
 
Fallling Dreams met opdrachten voor thuis
https://tflix.nl/fallingdreams/
 
Inspirerende doe-activiteiten voor thuis en online lesmateriaal
https://hetfiliaal.nl/Thuis/

DEEL DIT ARTIKEL OP

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK

 

Translate »