JESUS CHRIST SUPERSTAR

De musical Jesus Christ Superstar (1971) van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice behoort nog altijd tot de meest iconische uit de historie van het genre. De epische bewerking regisseur Ivo van Hove (Rent, West Side Story, Lazarus) is vanaf 13 januari te zien in DeLaMar, met in de hoofdrollen Jeangu Macrooy (Jesus), Freek Bartels (Judas), Magtel de Laat (Mary Magdalene), Edwin Jonker (Pilate) en Alex Klaasen (King Herod).

 

Overigens was het haast door een goddelijke tussenkomst dat Jeangu Macrooy de hoofdrol gaat spelen. Toen Ivo van Hove en diens levenspartner Jan Versweyveld, tevens zijn vaste scenograaf en lichtontwerper, na een filmpremière in DeLaMar naar buiten liepen, zei Van Hove plots: “Jan, maar daar loopt Jesus…”

Ivo van Hove: “Vijftig meter voor ons zag ik Jeangu Macrooy. Ik deed toen iets dat voor mensen die mij kennen heel atypisch is: ik stapte op hem af, stelde me voor en vroeg of hij auditie wilde doen voor de rol van Jesus in Jesus Christ Superstar. Ik ging puur op mijn intuïtie af, zag in Jeangu in een flits mijn ideale hoofdrolspeler. Hij sliep er een nachtje over en wilde graag op auditie komen.”

En zo is de singer-songwriter, bekend van onder meer zijn deelname aan het Eurovisie­songfestival, Jesus in dit volledig Engels gezongen theaterspektakel. Want die Engelse taal, dat was een absolute voorwaarde voor Van Hove. “We leven allemaal, ook de oudere generaties, al decennia lang met Engels. De Beatles, de Stones, Radiohead, we zijn met ze opgegroeid. De teksten van Jesus Christ Superstar zijn van een magistrale eenvoud die tot de kern gaat. Ze zijn uitstekend te begrijpen.”

Het theaterspektakel krijgt ook een unieke setting: bezoekers kunnen behalve in de zaal, ook op het podium plaatsnemen in zogenaamde ‘Super Seats’. Hierdoor wordt het publiek onderdeel van de voorstelling en krijgt het verhaal een heel nieuwe dimensie. Van Hove: “Wat ik bovenal wil is het theater onder spanning zetten en het publiek emoties laten voelen. Als je Jesus Christ Superstar al een keer hebt gezien, krijg je nu echt een nieuwe interpretatie. En als het de eerste keer is krijg je een fantastische voorstelling te zien. Althans, daar zetten we ons volledig voor in.”

 

Jesus Christ Superstar is vanaf 13 januari te zien in het Amster­damse theater DeLaMar.

Tickets en info delamar.nl/JCS

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK