KNOCK OUT IN HET DELAMAR THEATER

Jakop Ahlbom Company, ISH Dance Collective en DeLaMar Theater brengen vanaf 24 augustus de turboslapstickvoorstelling ‘Knock-Out’. Een ode aan de actiefilm waarbij je als publiek 1,5 uur op het puntje van je stoel blijft zitten. De acteurs buitelen over elkaar heen, vliegen door de lucht en voeren acrobatische trucs uit zoals je dat nog nooit in een theaterzaal hebt gezien. Combineer dit met de nodige dosis illusionisme en trucks en je hebt ‘Knock-Out’.

 

Het verhaal

De gokverslaafde Larry en zijn ontevreden vrouw Buffy worden gekidnapt. Zijn steenrijke vader krijgt het verzoek om een aanzienlijk bedrag te betalen voor hun vrijlating. Terwijl hij onderweg is om het losgeld te brengen, verschijnen er ongenode gasten aan de deur. De verwarring wordt steeds groter en iedereen raakt met iedereen in gevecht in een ultieme poging het geld veilig te stellen. In Knock-Out worden alle fysieke grenzen opgerekt: mensen hangen te lang in de lucht, worden tegen muren geplet en uit elkaar getrokken en vechten daarna in volle vaart weer door. En dan is er ook nog een geheimzinnige cowboy met een gitaar, die de gebeurtenissen aan elkaar zingt.

Het plot van de voorstelling doet aan als een jaren ’80 B-film. En dat is ook precies de bedoeling. Eerder maakte regisseur Jakop Ahlbom voorstellingen over bijvoorbeeld het horrorgenre. Nu trekt hij dit door naar actiefilms. Denk aan Coen Brothers, Jackie Chan en Quintin Tarantino. Veel verwijzingen naar films die ogenschijnlijk niet thuishoren op het podium van een theater. Maar net als bij Horror bewijst de regisseur dat alles kan in het theater.

 

Samenwerking

De wens bestond al langer bij Jakop om de actiefilm naar het toneel te brengen. Het was DeLaMar Theater-directeur Andreas Fleischmann die hem vroeg dit concept uit te werken voor het theater. ‘Knock-Out’ staat dus na de zomervakantie 25 keer exclusief in dit Amsterdamse theater.

Vanwege de fysieke en acrobatische vorm van de voorstelling vroeg Jakop Ahlbom Company artistiek leider en choreograaf Marco Gerris van ISH Dance Collective erbij. Zijn gezelschap werkt al meer dan 20 jaar op het snijvlak van straatcultuur en ‘gevestigde’ kunstvormen. Het resulteert al jaren in bijzondere voorstellingen die internationaal furore maken. BMX met ballet, Breakdance met klassieke muziek. Noem het maar op en ISH brengt het bij elkaar.

Een samenwerking met Jakop Ahlbom Company lag eigenlijk heel erg voor de hand. Het theatergezelschap noemt zichzelf ‘het meest toegankelijke theatergezelschap van Nederland’. Al jaren spelen ze met hun vaak woordeloze voorstellingen op internationale festivals. Beide gezelschappen, zowel ISH als Jakop Ahlbom Company, zijn in Nederland te gast geweest op bijvoorbeeld Lowlands en spelen met succes jaarlijks vele schoonvoorstellingen.

 

Repeteren, repeteren,repeteren

De voorstellingen van Jakop Ahlbom zitten altijd minutieus in elkaar als een Zwitsers uurwerk. Elke beweging is uitgedacht en niets wordt aan het toeval overgelaten. De hoge mate van fysieke inspanning, acrobatische trucs en illusionistische elementen zorgen ervoor dat je als kijker constant verrast wordt. Timing is belangrijk en die timing is alleen zo perfect te krijgen door alles heel vaak te herhalen.

En dus repeteren alle spelers vier maanden lang, vijf dagen in de week, voor de première. Vanaf half april staat de cast elke dag van 10.00 uur tot 17.00 uur op de vloer in de repetitiestudio in Weesp. Veel bedenken, brainstormen en uitwerken, maar ook Kung-Fu lessen, zwaardvecht masterclasses en valtraining.

 

Het resultaat vind je in DeLaMar Theater vanaf 24 augustus. ‘Knock-Out’ staat vijf dagen per week in het theater tot eind september.

Kaarten te koop via www.delamar.nl

 

 

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK