Nederlandse productie J.S. Bach – De Apocalyps te zien in Opera van Leipzig

Van 7 tot en met 16 juni vindt in Leipzig het jaarlijks internationale muziekfestival BachFest plaats. Dit jaar maakt het Nederlandse operagezelschap OPERA2DAY met de opera J.S. Bach – DeApocalyps onderdeel uit van de festivalprogrammering. De productie gaat op uitnodiging naar Leipzig en speelt daar op 10 en 11 juni in de Opera van Leipzig ‘de opera die Bach nooit schreef’. De productie is in samenwerking met de Nederlandse Bachvereniging tot stand gekomen.
 
Bachfest Leipzig viert dit jaar het 25-jarig jubileum en meer dan een miljoen muziekliefhebbers van over de hele wereld bezoeken dan de geboortestad van Bach om ensembles van over de hele wereld het werk van Bach te zien vertolken. Na haar première in januari en de tour van afgelopen maanden langs de grote theaters van Nederland, was de productie vorige week te zien tijdens Bachfest in Münster. Daar werd ze met luid applaus beloond door het publiek en met lovende recensies door de Duitse media.
 
Münster Zeitung: “De scenografie van de opera is zeer geslaagd. Creatieve geest Serge van Veggel laat zien dat moderne opera ook uitstekend kan werken met “oude” muziek. Het publiek in de bijna uitverkochte grote zaal beloonde de opera dan ook met luid applaus, een prestatie op zich in het hedendaagse muziektheater.” 
 
Concerti: “Ondanks een gedurfde dramaturgie, waardoor “De Apocalyps” een parabelachtig voorbeeld zou worden van de mechanismen van radicalisme, domineert de muziek. De vormgeving en het arrangement waren gewoonweg geweldig.”
 
Radicalisering, populisme en polarisatie zijn van alle tijden
De opera vertelt het waargebeurde verhaal van de Nederlander Jan van Leiden Deze acteur, kroegbaas en kleermaker werd in de zestiende eeuw leider van een beweging die de apocalyps verkondigde; de ondergang van de wereld was volgens hem nabij. In het Duitse Münster stichtte hij in 1531 een heilstaat die snel radicaliseerde tot een dictatuur. De opera volgt Jan van zijn aanvankelijke bevlogenheid, via zijn even flamboyante als meedogenloze koningschap tot aan zijn laatste biecht in een dodencel. J.S. Bach – De Apocalyps laat zien dat actuele thema’s als radicalisering, populisme en polarisatie niet alleen van deze tijd zijn, maar al eeuwen spelen. 
 
De opera is de grootste productie ooit van zowel OPERA2DAY als de Nederlandse Bachvereniging. J.S. Bach – De Apocalyps wordt in het Duits gezongen en gespeeld.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK