Nieuw theaterinitiatief in Schalkwijk

Afgelopen zaterdag 27 juni 2020 was op de patio van buurtcentrum Da Vinci, de buitenvoorstelling Het Labyrint te zien. Acht kinderen uit Schalkwijk gaven een mooie voorstelling.

 

Choreografe Saskia Verkijk en regisseur Rutger Visser starten in februari een nieuw initiatief: Schalk-Theaterwijk. Welzijnsorganisatie DOCK Haarlem stelde een klein budget en repetitieruimte beschikbaar om een kindermusical te realiseren. Doel was om meer cultuur in Schalkwijk te brengen.

 

Verkijk: “In vergelijking met de rest van Haarlem zijn er in Schalkwijk minder culturele initiatieven, daar moest verandering in komen! En waar kun je dan beter beginnen dan bij de jeugd?!” Samen met leerkracht Rutger Visser bundelde zij de krachten en maakten ze samen een bewerking van Jim Henson’s  film Labyrinth uit 1986 met David Bowie in de hoofdrol. Visser: “Een duister sprookje over een meisje dat door toedoen van een trollenkoning, in de film de vertolkt door David Bowie, terecht komt in een labyrint en met behulp van allerlei bijzondere personages de weg terug naar huis moet vinden”.

 

In drie weken tijd
Oorspronkelijk zou de productie half april te zien zijn geweest in de aula van een school. Het coronavirus gooide echter roet in het eten. “We waren net lekker op gang, toen we opeens drie maanden lang niks meer konden doen. Uiteindelijk hebben we begin juni de draad weer opgepakt en speelden we zaterdag”, vertelt Saskia. “Een enorme prestatie van de kinderen die in drie weken tijd weer de dansjes en teksten uit hun hoofd hebben geleerd”.

Op de patio zitten de jonge acteurs en actrices verspreid op zwarte stoelen, met tegenover zich het publiek op anderhalve meter afstand van elkaar. “Zingen doen we niet vanwege de corona-richtlijnen, dat laten we aan Bowie over”, vertelt Rutger. De kinderen wisselen in rap tempo van rol tijdens de voorstelling, soms is een hoedje of masker genoeg om in de huid van een nieuw personage te kruipen. Ze dansten op Bowie’s Magic Dance en As The World Falls Down.

 

Met veel plezier
Het was voor de kinderen op het buitenpodium best spannend zo’n eerste keer, maar het plezier spatte er vanaf. Trots keken ouders, grootouders en vriendjes vanaf de zijkant mee naar alle avonturen in het labyrint. Na afloop kregen de acteurs een staande ovatie en werd het publiek uitgenodigd om, op de plek, mee te dansen met Roger Clover’s Love Is All.

Tevreden zien Saskia en Rutger wat een mooie ervaring de kinderen hiermee opdeden. Na afloop maakten zijn meteen plannen voor een volgende productie van Schalk-Theaterwijk.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK