OVER HET IJ FESTIVAL: FEESTELIJKE JUBILEUMEDITIE

Over het IJ Festival is het zomerse en avontuurlijke locatietheaterfestival van Amsterdam. Nieuwe en gevestigde makers presenteren van 8 t/m 17 juli hun nieuwste werk op spraakmakende binnen- en buitenlocaties, dit jaar in en om een wijds opgezet feestelijk festivalhart op de NDSM-werf en in Amsterdam Noord.

 

30e editie: een monument voor de toekomst 

Van 8 t/m 17 juli 2022 viert Over het IJ de 30e editie. Het festival reflecteert op het verleden, maar kijkt vooral vooruit en bouwt samen met de makers uit het programma aan een monument voor de toekomst. Meer dan ooit kiest Over het IJ voor makers die zich wezenlijk bezighouden met dat wat er nu speelt in onze stedelijke context – lokaal en globaal – en met de invloed daarvan op onze leefomgeving. Een samenleving in transitie waarin de leefomgeving een belangrijke (mede)speler is. Een van de plekken waar gebouwd wordt aan dit monument voor de toekomst is EILAND en de Talkshow van Collectief Walden en Over het IJ: een plek waar we herinneren, herdenken en vooruitkijken.

Natuur en Mens

Het klimaat verandert en de gevolgen daarvan worden steeds zichtbaarder. Veel mensen maken zich grote zorgen, voelen zich machteloos of werken hard om hier iets in te betekenen. Tegelijkertijd lijken we in ons dagelijkse leven steeds verder af te drijven van de natuur. Het thema Natuur en mens leeft bij kunstenaars en makers. Twee voorstellingen sluiten hier naadloos op aan:

 

  • Erosion – ROTOR 
    Een fysieke en poëtische voorstelling over de mens en zijn omgeving.
    Performance collectief ROTOR zoekt naar troost in deze schijnbaar zinloze wereld en probeert het leven te vieren door de schoonheid te zoeken in het alledaagse. Vanuit dit perspectief kijkt ROTOR naar onderwerpen zoals de klimaatcrisis, heteronormativiteit, liefde, technologisering en het banale van het dagelijks bestaan. Nu de balans tussen mens en natuur een kantelpunt nadert, gaan de performers van ROTOR in Erosion op poëtische wijze in dialoog met een dreigend landschap. De schurende werking van water, wind en ijs vormt het landschap op onze aarde. Maar waar beïnvloedt dit landschap de mens en wat is de invloed van de mens op het landschap. Zijn wij als mens vrij in onze keuzes of worden deze bepaald door de omgeving waarin we ons bevinden? Een fysieke voorstelling waarin twee mensen worstelen met de wereld om hen heen.https://overhetij.nl/event/erosion

 

  • IJ-Tour 14 Juli: Wij zijn de plaag
    Kunnen we solidair zijn met de natuur?
    Herinneringen en ervaringen worden niet alleen opgeslagen in ons hoofd en in ons lichaam, maar ook in de grond, in de natuur en in onze leefomgeving. In deze IJ-Tour onderzoeken we hoe de herinneringen van onze omgeving een gedenkplaats voor de toekomst kunnen vormen. Zeker in deze tijd waarin wij onszelf vaak zien als buitenstaander van de natuur. Kunnen we onszelf verbinden met de (onzichtbare) natuur? Kunnen we met het oog op de klimaatcrisis in solidariteit leven met de natuur of zal de spanning tussen mens en de omgeving te groot worden met alle gevolgen van dien? De IJ-Tour start bij nieuwe maker Salomé Mooij, die ontmoetingen verzamelt met Amsterdammers. In Constructie van een wildernis neemt ze je mee op een verkenning van de stad als natuurlijk biotoop. Een krioelende leefplaats waar planten tussen de stoeptegels, mos op het dak en duiven samenleven met de auto, het afval en het grondwater. Ze focust onze aandacht op de schuilplaatsen van de natuur in de stad, vergroot ze uit en maakt nieuwe krachtenvelden zichtbaar. Na de Talkshow bezoeken we de fysieke voorstelling Erosion van ROTOR. Nu de balans tussen mens en natuur een kantelpunt nadert, gaan de performers op poëtische wijze in dialoog met een dreigend landschap. https://overhetij.nl/event/ij-tour-14-juli-wij-zijn-de-plaag

 

Kijk voor het hele programma op www.overhetij.nl

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK