Pain Against Fear

In Pain Against Fear doet theatermaker Naomi Velissariou (in coproductie met Theater Utrecht) een persoonlijke openbaring gepaard met een uitnodiging aan het adres van het publiek. Een uitnodiging om je eigen angst te bezweren door collectief te raven op het ritme van je individuele pijn, in de rotsvaste overtuiging dat de acceptatie van pijn ons lijden kan verzachten. Pain Against Fear is mindfulness on speed. De muziek is een meedogenloze technomix van de strakke sound van producer Joost Maaskant en Velissariou’s hardnekkige poging tot kwetsbaarheid.

Pain Against Fear ontpopt zich als een strijd tussen een behoefte aan collectiviteit en een angstig vasthouden aan autonomie. In een krachtig nummer ontleedt Velissariou individualistisch denken als een systeem dat omvergeworpen moet worden. Ongegeneerd laat ze zich van haar slechtste kant zien. Openhartig deelt Velissariou haar gevoelens, ook de minder fraaie – bindingsangst, ijdelheid, afgunst, haar haat-liefdeverhouding met het publiek. Haar teksten zijn onthullend concreet, maar behouden ook een poëtische zeggingskracht waardoor iedere toeschouwer er iets in kan herkennen. Dat is een lovenswaardig streven: verbinding vinden door iets van onszelf te tonen waar we ons doorgaans voor schamen. Het besef dat je die kwelling deelt – niet alleen met dit publiek, maar met miljoenen mensen – biedt op een verrassende manier troost. You are a species. You are not alone.

 

Na het succes van de concerten gebaseerd op het werk van Sarah Kane (The SK Concert – 2018) en Heiner Müller (The HM Concert – 2019), slaat de pop-up band PERMANENT DESTRUCTION een nieuwe weg in. Daar waar in de eerste twee delen van het drieluik haat in al zijn vormen centraal stond (zelfhaat, vrouwenhaat, mannenhaat en haat voor het leven), is het derde deel een poging om af te rekenen met angst als voedingsbodem voor die haat.

 

PERMANENT DESTRUCTION is zowel de titel van een post-dystopisch muziektheaterdrieluik als de naam van een band, waarin Velissariou en Maaskant af willen rekenen met een aantal taboes uit de huidige beeldcultuur. Sentimenten als zelfhaat en faalangst zijn in die cultuur te mijden thema’s, omdat ze niet sexy of Instagram-waardig zijn. Je kunt jezelf nu eenmaal niet profileren aan de hand van uitingen van pijn. Of wel?

 

Pain Against Fear speelt 25 augustus in Het Patronaat in Haarlem. Tickets via https://www.theaterutrecht.nl/voorstellingen/permanent-destruction-pain-against-fear

 

 

Foto © Ben Houdijk

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK