PHIL bestaat 150 jaar!

In september 2023 is het 150 jaar geleden dat het eerste concert werd gespeeld in de Grote Zaal van de PHIL (voorheen Philharmonie). Dit jubileum wordt gevierd met een feestelijk muziekprogramma van 8 t/m 17 september 2023. 

 

Programma

Bij de totstandkoming van het programma is rekening gehouden met de nieuwe weg die PHIL inslaat: naast het stevige aanbod klassiek is vanaf komend seizoen ook populaire muziek te verwachten.

 

Enkele hoogtepunten  zijn:

  • Het Nederlands Blazers Ensemble speelt een selectie klassieke meesterwerken en muziek uit verre windstreken. Ook kreeg upcoming composer Kate Moore de opdracht om speciaal voor dit jubileum een nieuw werk te schrijven dat dan haar wereldpremiere beleeft.
  • De beroemde Nederlandse pianobroers Lucas en ArthurJussen brengen op zondag 10 september een feestelijk en divers programma met muziek van Bach, Brahms, Ravel en Gershwin.
  • Zangeres Maan maakt op vrijdag 15 september haar debuut in de PHIL. Sinds haar doorbraak in 2016 is Maan niet meer uit de Nederlandse hitlijsten weg te denken.
  • Speciaal voor het 150 jarig jubileum brengt Jan Douwe Kroeske een bijzondere editie van zijn intieme concertreeks ‘2 Meter Sessies’ die hij al 30 jaar  presenteert.. Wie zijn muzikale special guests voor dit exclusieve concert zijn wordt later bekend gemaakt.
  • De jubileumweek wordt afgesloten met het Nederlands Philharmonisch Orkest. Onder leiding van dirigent Stanislav Kochanovsky en pianist Daniel Ciobanu brengen zij naast Gershwins Rhapsody in Blue, de Bolero en het Pianoconcert in G van Maurice Ravel ten gehore, dat ooit in 1932 door Ravel zelf gedirigeerd is in de PHIL.Basisscholen, koren en het orgel

Het Kennemer Jeugd Orkest verzorgt een programma gebaseerd op videogamemuziek. Het hele concert is één grote videogame die basisschoolleerlingen samen zullen uitspelen. Uiteraard krijgen ook regionale koren hun podium tijdens de jubileumweek en zal het orgel zijn te horen met een bijzondere versie van de Canto Ostinato.

 

Geschiedenis van de PHIL

Sinds de opening van de concertzaal aan de Lange Begijnstraat in 1873 hebben er vele muziekuitvoeringen en evenementen plaatsgevonden. Grote namen als Maurice Ravel, Igor Stravinsky en Arthur Rubinstein hebben op het podium gestaan.  Lees meer over de geschiedenis van de PHIL op philhaarlem.nl/150jaar.

 

Kaartverkoop gestart

Kaarten voor concerten tijdens het jubileum programma PHIL150 kunnen worden geboekt viawww.philhaarlem.nl/150jaar

 

Wat Jubileum programma PHIL150

Wanneer 8 – 17 september 2023

Meer informatie www.philhaarlem.nl/150jaar

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK