QUAKE energiek en muzikaal danstheater

Quake is een productie van regisseur / schrijver Casper Vandeputte en choreografen Melvin Fraenk en Cagdas Gülum bij Theater Utrecht, in samenwerking met DOX. Een energieke, ontwapenende en muzikale theater- en dansvoorstelling over hoe het verleden in ons doorleeft. Net als een aardbeving duizenden kilometers verderop hier een vloedgolf kan veroorzaken, zijn wij producten van onze geschiedenis. Quake is gemaakt door acht hartstochtelijk eerlijke performers die hun persoonlijke ‘quakes’ op verschillende plekken in de tijd en op de aarde hebben liggen. Deze dansende en pratende talenten doen vol zelfbewustzijn hun verhaal.

 

Regisseur Casper Vandeputte: “Quake is een heel persoonlijke voorstelling voor mij. Het begon omdat ik iets wilde schrijven en maken over hoe het kampverleden van mijn opa (hij zat in Kamp Amersfoort tijdens de Tweede Wereldoorlog) mij heeft beïnvloed. Daar ben ik begonnen. Maar toen ik na ging denken over hoe een schok uit het verleden mij heeft beïnvloed, wilde ik ook iets maken over hoe in andere samenlevingen en andere gemeenschappen er ook nog meer van dat soort verhalen bestaan. En dat hebben we in Quake gecombineerd. Al die verhalen, al die seismische schokken die ons hebben gemaakt tot wie we zijn, tot een voorstelling die gaat over hoe cultuur ontstaat. Hoe leed doorwerkt in het nu, maar ook tot iets hoe wij als samenleving zijn geworden, tot wie we zijn en hoe we daar ook weer een nieuw iets tegenover zouden kunnen zetten.”

De performers onderzoeken hoe hun verhaal samenhangt met de levensverhalen van de mensen om hen heen en ook jij wordt aangespoord om (opnieuw) je eigen levensverhaal onder ogen te zien. Zodat we niet vergeten dat we geschiedenis zijn. 

“Er lijkt een maatschappelijke tendens te zijn waarin steeds meer mensen zich verdiepen in waar ze vandaan komen, of dat nou is door hun stamboom uit te zoeken, een DNA test te doen of door opnieuw in onze vaderlandse geschiedenis te duiken. We willen weten waar we van gemaakt zijn en wat ons heeft gevormd. Die kennis is verrijkend maar roept ook vragen op. Zijn we niets meer dan deeltjes die de bevingen doorgeven? Of kunnen we de schokgolven uit het verleden breken? Kunnen we loskomen van wat er voor ons is gebeurd?”

 

Quake is op 27 januari in Stadsschouwburg Haarlem en nog in tien theaters door het land te zien. Kijk voor alle speeldata en -tijden op theaterutrecht.nl

 

Foto © Julian Maiwald

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK