QUEEN OF DISCO A Mighty Real Story

QUEEN OF DISCO is een muziektheatervoorstelling over de onweerstaanbare opkomst, tragische ondergang en onstuitbare wedergeboorte van ‘disco music’, belichaamd door het leven van disco icoon en flamboyante LGBTQ activist SYLVESTER. Zijn verhaal is het verhaal van een culturele revolutie die onze wereld voorgoed heeft veranderd.

 

SYLVESTER groeide op in Watts, een zwarte arbeiderswijk in Los Angeles. Hij was een wonderkind, met zijn engelenzang en zijn androgyne voorkomen een opvallende verschijning in zijn moeders gospelkoor. Als tiener verruilde hij Watts voor San Francisco waar hij zich aansloot bij een hippie drag-queen revue, the Cockettes. Een paar jaar later brak hij als solozanger door, gedragen door de Disco vloedgolf die de wereld overspoelde. Hij was een pionier, openlijk gay, proud and loud, met gigantische hits als “You Make Me Feel (Mighty Real)” en “Do Ya Wanna Funk. Begin jaren 80 werd hij ziek: AIDS. Hij was een van de allereerste celebrities die ervoor uitkwam aan AIDS te lijden en stond als activist in de voorhoede van de AIDS awareness beweging.

 

 

Disco kwam begin jaren zeventig op uit een semi-legaal circuit van gay zwarte en latino clubs en feesten in New York en sloeg in als een bom. Het viel samen met de emancipatie de LGBTQ gemeenschap in Amerika en werd een wereldwijd fenomeen. De hele wereld stond op de dansvloer, het was één groot feest. Begin jaren 80 kwam er een keiharde backlash. Met de AIDS pandemie verdween Disco weer ondergronds om jaren later als House music opnieuw de wereld te veroveren.

 

Ontroerend maar tegelijkertijd compleet over the top en vooral bloed actueel. Queen of Disco gaat over identiteit, emancipatie en activisme. Maar het gaat ook over de dodelijke impact van een wereldwijde pandemie, over de impact van de underground, en over hoe de dansvloer sinds de opkomst van disco wereldwijd een arena is geworden voor vernieuwing en culturele transformatie.

 

 

de Schuur

do 21 t/m za 23 april

Tickets via  Queen of Disco | Schuur

 

Meer info en speeldata: http://www.rightaboutnowinc.com

 

Met Drussilla Mputu-Mola, Susan Malaika Bailey, Urvin Monte (van GTST, Dance Dance Dance, Hairspray, The Bodyguard, De Gouden Koets), DJ Jasmine Perez, Robeathy Corea in regie van Marjorie Boston & Maarten van Hinte.

 

Beeld: Uma v Hinte fotografie Sharon Jane Dompig

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK