Schouwburg Velsen combineert theater en cinema

De Stadsschouwburg Velsen heeft de theater-lockdown op een slimme manier gebruikt om via een succes­volle crowdfunding-actie naast theater óók als filmtheater te kunnen draaien. Daarmee grijpt het Velsense theater terug in haar eigen geschiedenis, die in 1938 als film­theater begon. In de loop van vele jaren kreeg de theaterfunctie de overhand en werd de filmfunctie zelfs in de jaren ’80 helemaal verplaatst naar bioscopen elders in de gemeente. Na de sluiting daarvan moesten filmliefhebbers uitwijken naar o.a. Haarlem en Beverwijk. En dat hoeft dus vanaf deze afgelopen zomer niet meer. 

 

Velsen en haar regio heeft er een grote sfeervolle filmzaal bij. En de Velsense schouwburg voorzag zichzelf daarmee van een unieke dubbelrol, die enthousiast door een breed publiek van theater- en filmbezoekers wordt gedragen. In de theaterloze maanden dit voorjaar haalde de schouwburg naast de benodigde donaties ook een stortvloed aan goodwill op van bezoekers die er naar uitkeken om in theatersfeer hun ‘filmpjes te pakken’. In het totale Velsense aanbod gaan theater en film mooi gelijk op. Daarnaast wordt in beide genres het gangbare naast het bijzondere geplaatst, en het populaire naast dat voor de fijnproevers. Met de kwaliteit als rode draad. 

 

Wekelijkse ladder

Zoals het in filmland werkt wordt de filmprogrammering wekelijks bekend gemaakt via de filmladder. Voor die wekelijkse keus wordt een spannende selectie gemaakt van bereikbare blockbusters, de zogenaamde ‘second run’, arthouse en onverslijtbare klassiekers. Op zaterdagvond draait de weekendfilm en zondagmiddag wordt het witte doek steevast gereserveerd voor de onvergetelijke filmklassiekers. Waarmee zo’n beetje de hele breedte van filmgangers wordt bediend.

 

Publiekstrekkers én voor fijnproevers

Was het theaterpubliek in de grote zalen vroeger gewend om ver vooruit kaartjes te reserveren, door die gewoonte heeft de coronacrisis een grote streep gezet. In theaterland staat nog steeds alles op  z’n kop. Veel theatermakers popelen om weer te beginnen, maar dan wel met een ‘corona-
proof’ aanbod. Kleinere voorstellingen, die minder ver vooruit worden aangekondigd en verkocht. 

Maar het aanbod is daarmee niet minder interessant! Het publiek dient op kortere termijn te reageren en moet alert blijven. Het aanbod kan actueler zijn, misschien zelfs spannender én er blijft eindelijk ook iets over voor de liefhebber die niet een jaar van tevoren wil boeken. 

In de Velsense najaarsprogrammering keren na hun lockdown in ieder geval populaire makers terug als De Verleiders, Släpstick, Jan Rot, Ton Kas, Dolf Jansen, Jandino, Pierre Bokma en Stefano Keizers. Om een tipje van de sluier op te lichten.

 

WWW.STADSSCHOUWBURGVELSEN.NL

 

 

foto: DE VERLEIDERS – Pandepaniek (Corne van der Stelt & Retatchi Amsterdam)

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK