Succesvoorstelling naar de succesroman van Édouard Louis in reprise

De jury van Het Nederlands Theater Festival heeft de Toneelschuur productie Weg met Eddy Bellegueule geselecteerd als een van de tien beste voorstellingen van het seizoen. De succesvoorstelling is daarom in september nog een aantal keer te zien in Haarlem, Den Haag, Amsterdam, Alkmaar, Utrecht, Breda, Zwolle, Delft en Rotterdam. 

 

 UIT HET JURYRAPPORT

‘In het overweldigende Weg met Eddy Bellegueule van Toneelschuur Producties, toont regisseur Eline Arbo hoe verschillende inwoners van een klein arbeidersdorp tevergeefs proberen te ontsnappen aan hun eigen beperkte denkkaders. Victor IJdens, Jesse Mensah, Felix Schellekens en Romijn Scholten knallen daarbij van de vloer. Hun liefdevolle, energieke en emotionele spel is wars van ijdelheid. Weg met Eddy Bellegueule is nergens veroordelend, maar maakt een haast onmogelijke compassie invoelbaar. Het levert zinderend, hartverscheurend en oprecht toneel op, dat maanden later nog onverminderd nadreunt.’

 

Eline Arbo (winnares BNG Bank Theaterprijs 2018 ) maakte, na Het lijden van de jonge Werther, opnieuw een eigen theatrale en muzikale bewerking van de succesroman Weg met Eddy Bellegueule van Édouard Louis. Deze voorstelling werd dé theaterhit van 2020 en speelde voor vrijwel alleen maar uitverkochte zalen. Pers en publiek, en ook schrijver Édouard Louis zelf,  waren overdonderd en ontroerd na het zien van de voorstelling.

 

IN DE PERS

‘Een hoogtepunt van dit theaterseizoen’ Keuze van de criticus – Theaterkrant

‘Sublieme regie geeft ijzig verhaal een hartverwarmend karakter’ ★★★★★ Dagblad vh Noorden

‘Mooi en raak […] Een ode aan het theater’ ★★★★ Volkskrant

‘Eén van de beste voorstellingen van dit seizoen’ ★★★★ NRC

‘Prachtig drama over anders-zijn in een grof milieu’ ★★★★ Trouw

‘Aangrijpende, ontroerende, en onvergetelijke voorstelling.’ ★★★★★ RiRo

‘Uitstekende cast, knappe regie’ ★★★★ Scenes

‘Theaterversie van hitboek van Édouard Louis is ijzersterk’ Parool

‘Een verpletterende ervaring’ Haarlems Dagblad

 

Opgegroeid in een klein dorpje in Noord-Frankrijk – in een platvloers, grof en genadeloos arbeidersmilieu, probeert de zachte en gevoelige Eddy in te passen. We volgen hem door zijn vele pogingen om een ‘normale jongen’ te zijn, maar uiteindelijk ziet hij geen andere optie dan zijn familie achter te laten en ergens anders opnieuw te beginnen.

Weg met Eddy Bellegueule was in 2014 de literaire sensatie van Frankrijk, Louis won ook de Prix Pierre Guenin. Ook in Nederland werd het zeer enthousiast ontvangen: “Gruwelijk goed geschreven roman.” de Volkskrant

Eline Arbo: “De eerste keer dat ik dit boek las, raakte ik blown away door het verhaal: de rauwe energie, het herkenbare jeugdgevoel, de slimheid in de maatschappij-kritiek, het gevoel van onrecht en de eis vanuit de hoofdpersoon om zijn plek te nemen in de wereld. Het is een coming-of-age verhaal over het ontworstelen aan je verleden en je sociale klasse en wat dat betekent voor jouw identiteit. Een verhaal dat verteld móet worden!

Weg met Eddy Bellegueule is een voorstelling van Toneelschuur Producties
regie & bewerking Eline Arbo naar de roman van Édouard Louis vertaling Edu Borger uitgave Uitgeverij De Bezige Bij met Victor IJdens, Jesse Mensah, Felix Schellekens, Romijn Scholten muziek Thijs van Vuure scenografie Juul Dekker kostuums Rebekka Wörmann lichtontwerp Varja Klosse dramaturgie en bewerking Thomas Lamers scenefoto’s Sanne Peper

Eline Arbo is afkomstig uit Tromsø, een kleine stad boven de poolcirkel in het Noorden van Noorwegen. Na een studie Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Oslo, verhuisde Arbo naar Amsterdam voor haar studie aan de Regieopleiding van de Theaterschool Amsterdam die zij in 2016 succesvol afrondde. In haar afstudeerjaar maakte Arbo de voorstelling Manifesten, een muzikale en speelse voorstelling over wat het betekent om in iets te geloven. Haar tweede afstudeervoorstelling Antigone van Sofocles ging over hoe je idealisme tot actie kunt brengen, en was een beeldende en theatrale versie van de oude klassieker. Tijdens dit afstudeerjaar liep zij ook stage bij Toneelgroep Amsterdam bij de voorstelling Het jaar van de kreeft van Hugo Claus, geregisseerd door Luk Perceval. In oktober 2016 maakte Eline Arbo in het Schuur Atelier van Toneelschuur Producties de voorstelling Søster. In 2017 regisseerde ze Goethe’s Het lijden van de jonge Werther waarvoor ze de BNG Bank Theaterprijs 2018 won, gevolgd door De Revolutionairen, gebaseerd op het gedachtegoed van Albert Camus.

Hiernaast doorloopt ze eveneens een talentontwikkelingstraject bij Noord Nederlands Toneel waar ze Monte Verità en Zwart Water regisseerde. Voor najaar 2020 staat Drie Zusters van Tsjechov bij Toneelschuur Producties op de planning. Vanaf 2021 wordt Eline Arbo vaste regisseur bij Het Nationale Theater en het Noord Nederlands Toneel.

 

Eline: Ik geloof dat mijn generatie zelf de verantwoordelijkheid moet nemen om onze wereld vorm te geven. Ik merk dat er bij mijn generatie een intuïtief idealisme heerst, maar dat velen tegelijkertijd niet weten hoe ze dat moeten aanpakken. Moeten we de straat op gaan zoals de generatie van onze ouders? Moeten we de politiek in? Of moeten we juist op kleinschaliger niveau het leven van onze medemens en van onszelf beter proberen te maken? Terwijl we hierover nadenken gebeurt er niks, we blijven stilstaan in de wereld die we al kennen. Deze paradoxale positie – het wel willen maar niks doen – is een frustrerend maar heel herkenbaar gevoel onder jonge mensen vandaag de dag.

 

Meer informatie, zie www.toneelschuurproducties.nl

 

Speellijst september 2020 (data o.v.b.)

Toneelschuur Haarlem

di 1 t/m za 5 september

Het Nationale Theater a/h Spui

di 8 + wo 9 september

Nederlands Theater Festival, Theater Bellevue Amsterdam

do 10 t/m za 12 september (za 12 sept extra matinee)

TAQA Theater De Vest Alkmaar

di 15 september

Theater Kikker Utrecht

di 22 september

Chassé Theater Breda

vr 25 september

Zwolse Theaters

di 29 september

Theater De Vest Delft

wo 30 september

Theater Rotterdam

za 3 oktober

 

Foto: © Sanne Peper

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK