THE UNDERGROUND in het Amsterdamse Bostheater

Interdisciplinair theater­ensemble NITE speelt van 24 augustus t/m 3 september hun zeer goed ontvangen voorstelling ‘The Underground’ in het Amsterdamse Bostheater, het openluchttheater middenin het Amsterdamse Bos. We spraken met regisseur Guy Weizman, die in 2019 nog de nationale regieprijs won voor zijn voorstelling ‘SALAM’, over zijn nieuwste werk. 

 

Guy Weizman: “De voorstelling is geïnspireerd op Aantekeningen uit het ondergrondse van Fjodor Dostojevski; een monoloog van een man die veel klappen heeft moeten incasseren in zijn leven en heeft besloten niet meer mee te doen met het systeem en zich te verschansen in zijn huis; zijn ‘ondergrondse’. Rik van den Bos schreef binnen dit thema een fenomenale, actuele tekst, over iemand die niet kan accepteren hoe de wereld in elkaar steekt, en zich met al zijn geestelijke rijkdom terugtrekt in de marge.”

 

De tragische clown als metafoor

Weizman: “Het beeld van de clown, die voortdurend taarten in zijn gezicht krijgt, steeds opnieuw taarten in zijn gezicht, tot hij het niet meer aankan, is symbolisch voor de tragiek van het leven, voor het maar steeds blijven proberen, op een bijna kinderlijke manier, tot de desillusie intreedt. Denk ook aan de film The Joker, met Joaquin Phoenix, waarin de antiheld steeds verder afglijdt, tot in een psychiatrische kliniek. Ergens in de voorstelling komt de zin voorbij: ‘Het leven is geen escape room.’ Dat zegt het wel zo ongeveer. Het is rauw en cynisch, maar ook heel geestig. Waar veel pijn zit, zit ook veel humor.”

The Underground is geselecteerd als keuze van de criticus door de theaterkrant, en De Volkskrant schreef over hoofdrolspeler Sanne Den Hartogh “Acteur Sanne den Hartogh geeft hoofdpersoon Will, die alles en iedereen verafschuwt, prachtig gestalte.” Een echte aanrader dus, die tussen de hoge bomen en onder de sterrenhemel zal zorgen voor een spectaculaire nazomeravond.

 

Info en tickets bostheater.nl

 

 

Foto © Oostblok media

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK