Theater-voorstelling Vast

Vast vertelt het verhaal van een cipier die in zijn denken probeert los te komen van de rigiditeit van de gevangenis. De voorstelling is een spannende monoloog, gespeeld door Nineties acteur Yannick Noomen, en zit vol bloed, frustratie, geweld en verderf, maar ook, liefde, chemie en onbesloten intimiteit. Samen met regisseur Anne Maike Mertens doet schrijver Nic Bruckman een poging om te ontsnappen aan deze rechtlijnige wereld en een nieuw en veelvormig universum op te bouwen.

 

De tekst is geïnspireerd op de ervaringen van schrijver Nic Bruckman die elf maanden als gevangenisbewaarder in de grootste gevangenis van Londen heeft gewerkt. Daar observeerde en ervoer hij de complexiteit van het opgesloten zitten in een gevangenis. Het is een gesloten wereld, waar het kwaad wordt opgeborgen en vrijheid wordt begrensd, een plek waar tralies grensgebieden zijn en ambiguïteit gevangen zit.

 

Nic Bruckman, schrijver: “We graven rond in het gebied tussen haat en liefde. Tussen daderschap en onschuld. En tussen rehabilitatie en vergelding. De gevangenis in Londen was met afstand de meest gewelddadige plaats waar ik ooit geweest ben. Maar het was ook een warm nest. De mensen waren hard. Maar ook grappig. En eerlijk. Ik hoop dat ik ze hiermee recht doe.”

 

Anne Maike Mertens, regisseur: “Ik zie de gevangenis als metafoor voor rechtlijnig denken: het goede vind je buiten en het kwaad zit binnen. De complexiteit en ambiguïteit van deze beide begrippen vloeien in de voorstelling voortdurend door elkaar heen. Met Vast proberen we een theatrale wereld vorm te geven die zich zowel tegen deze ideeën afzet als ermee versmelt.”

 

Vast gaat op zaterdag 30 september in première en is tot en met zondag 22 oktober te zien als lunchvoorstelling in Theater Bellevue in Amsterdam, daarna volgt een tournee door het land tot en met zaterdag 16 december.

 

Klik hier voor tickets! 

Kijk voor andere locaties, speeldata en kaartverkoop op ninetiesproductions.nl/projecten/vast

 

 

Over theatercollectief Nineties

In een poging de huidige tijd iets minder ongrijpbaar te maken maakt Nineties theater. Ze verzamelen nieuwe perspectieven op onze altijd in beweging zijnde wereld en de uitdagingen die daarbij komen kijken. Voorstellingen van Nineties zijn scherpzinnig en eigentijds, spelend met elementen van beeldende kunst, digitale media, literatuur, muziek en performance. Altijd op zoek naar nieuwe theatervormen die reflecteren op onze huidige tijdgeest, maakt Nineties voorstellingen zowel in de zaal als op locatie, offline en online, voor volle tribunes en intieme groepen, omgeven door koud beton of rood fluweel en meanderend tussen highbrow- en popcultuur.

Over Nic Bruckman Projecten
Vanuit Stichting Nic Bruckman Projecten ontwikkelt en produceert schrijver Nic Bruckman eigenzinnige theaterteksten. Met liefde voor outsiders en met respect voor waanzin. Voor de uitvoering van tekst naar vloer worden steeds inspirerende samenwerkingen en coproducties opgezet. Partners waar een artistieke dialoog mee kan worden gevoerd waarin je elkaar uitdaagt om op plekken te komen waar je zelf niet geraakt.

 

Foto’s © Sanne Peper

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK