Toneelgroep Maastricht speelt Ik blijf bij je

Toneelgroep Maastricht brengt de toneelversie van het succesvolle autobiografische boek Ik blijf bij je van Abbie Chalgoum, dat hij schreef samen met Alwin Grijseels. Abbie speelt zelf de hoofdrol en neemt ons mee naar zijn aangrijpende ver­leden waarin hij zich van jongs af aan staande probeert te houden tussen twee culturen. In een regie van Michel Sluysmans is Ik blijf bij je een troostrijke en ontroerende vertelling over een man die zijn leven lang vecht om erbij te mogen horen en te worden gezien in wie hij is.

 

In 1983 emigreert Abbie Chalgoum als peuter van Marokko naar Nederland. Dertig jaar later is hij dé knuffelallochtoon van Venlo; hij is een geliefd docent op het Valuascollege, speelt in de Venlose Revue, wordt Prins Carnaval, staat op de kieslijst van de PvdA in Venlo en kruipt in de huid van Jezus tijdens de Passiespelen. Hij is het toonbeeld van integratie en het leven lijkt hem toe te lachen. Maar dan, in 2013, beleeft hij de donkerste nacht van zijn leven. Hij onderneemt een zelfmoordpoging die hij ternauwernood overleeft. Want wat zijn buitenkant niet laat zien, zijn de destructieve demonen die hem van binnen verscheuren.

Ik blijf bij je is een emotioneel en beklemmend verhaal over een alsmaar groter wordende dreiging. Abbie wordt gegrepen door een depressie die hem niet los wil laten. De verstoorde band met zijn vader, de stemmen in zijn hoofd en zijn overmatige drankgebruik vormen de basis van deze ongekende tragedie met een happy end.

 

De Limburger:

‘Inhoud indringend, vorm prachtig en spel ijzersterk.’ ****

 

Publieksreactie:

“Ongelofelijk deze voorstelling kwam echt binnen. Wat een moed om dit te doen, respect voor de manier hoe hij zijn traumatische ervaringen deelt. Hoop dat hij alle kleine Abbies kan bereiken. En een punt achter de vooroordelen en invullingen van anderen kan zetten.”

 

Te zien: Bellevue in Amsterdam op dinsdag 2 en woensdag 3 april (Nederlandse première op 3 april), TAQA Theater De Vest in Alkmaar op woensdag 15 mei en Schouwburg Amstelveen op vrijdag 17 mei.

 

Meer informatie www.toneelgroepmaastricht.nl

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK