Toneelgroep Maastricht speelt Vrijdag

Vrijdag van Hugo Claus is één van de meest ontroerende toneelteksten uit het Nederlandse taalgebied. Een zinderend gezinsdrama over schuld en vergeving, een aangrijpende zoektocht naar liefde en verzoening.

 

In een regie van Michel Sluysmans brengt Toneelgroep Maastricht dit meesterwerk in het najaar van 2021 naar de Nederlandse theaters. En de cast is onweerstaanbaar. Vrijdag wordt gespeeld door Fedja van Huêt, Anniek Pheifer, Sander Plukaard en Frieda Barnhard.

Het is vrijdagmiddag. Georges Vermeersch (Van Huêt) komt thuis nadat hij vervroegd is vrijgelaten uit de gevangenis. Hij is veroordeeld wegens ontucht met zijn dochter die vertrokken is naar de grote stad. Zijn vrouw Jeanne (Pheifer) heeft tijdens Georges’ afwezigheid troost gevonden bij zijn beste vriend -en buurman- Erik en is recentelijk bevallen van een dochter. Ziehier het startpunt van een vertelling waarin schuld en vergiffenis, liefde en vriendschap, opoffering en wanhoop strijden om voorrang.

Vier personages hunkeren onstilbaar naar liefde en troost in een heden dat besmet is door het verleden. Met grote compassie beschrijft Claus de pogingen van Georges en Jeanne om in het nu hun schamele bestaan weer op te bouwen en de toekomst te bevechten. Dat kan alleen met elkaar. Uiteindelijk is Vrijdag een troostrijk pleidooi voor vergeving, voor hoop en voor liefde.

 

Uit de pers: 

‘Grandioos web van spijt en schuld in Vrijdag’ Elsevier ⭐️⭐️⭐️⭐️

‘Intens katholiek, maar met een grote humane kracht’ Volkskrant ⭐️⭐️⭐️⭐️

‘Explosief drama met stiltes’ Scènes ⭐️⭐️⭐️⭐️

‘Anniek Pheifer krachtdadig en strijdbaar’ Volkskrant ⭐️⭐️⭐️⭐️

‘Fedja van Huêt is de grote kracht van deze enscenering’ Volkskrant ⭐️⭐️⭐️⭐️

 

Toneelgroep Maastricht

Met Fedja van Huêt, Anniek Pheifer, Sander Plukaard, Frieda Barnhard Tekst Hugo Claus Regie Michel Sluysmans

do 2 & vr 3 dec ITA, Amsterdam – za 11 & zo 12 dec Stadsschouwburg Haarlem

 

WWW.TONEELGROEPMAASTRICHT.NL

 

 

Foto: Ben van Duin

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK