Wereldpremière Freud, de nieuwste regie van Ivo van Hove

Sigmund Freud is de grondlegger van de psychoanalyse. Dankzij hem zijn we nu dus allemaal massaal in therapie. De nieuwste regie van Ivo van Hove, Freud, zoomt in op de jonge jaren van de bekendste therapeut aller tijden en beleeft op zondag 22 september haar wereldpremière. De voorstelling is tot en met vrijdag 11 oktober te zien in Internationaal Theater Amsterdam (ITA) en reist daarna naar Antwerpen. 

 

 

Wat niet iedereen weet is dat Freud zelf zijn belangrijkste patiënt was. Hij hielp zijn patiënten dankzij zijn eigen angsten en verdriet. De voorstelling is gebaseerd op het filmscript Le Scénario Freud van de Franse filosoof Jean-Paul Sartre. Sartre portretteert een rusteloze Freud die op zoek gaat naar wie we zijn en wat ons drijft. Freud zet alles op het spel om de waarheid te achterhalen en is daarbij net zo meedogenloos voor zichzelf als voor zijn patiënten.

 

Le Scénario Freud

Sartre schreef het filmscript in 1958 op verzoek van Hollywoodregisseur John Huston. Die kortte het script enorm in, waardoor ze ruzie kregen en Sartre zich terugtrok. Le Scénario Freud bleef daardoor een niet-gerealiseerde filmklassieker, maar komt nu in het theater wel tot leven. 

 

ITA-ensemble, FC Bergman en Toneelhuis

De voorstelling is een coproductie tussen ITA en Toneelhuis. De cast bestaat uit acteurs van het ITA-ensemble (voorheen Toneelgroep Amsterdam), o.a. Hans Kesting, Chris Nietvelt, Janni Goslinga en Ilke Paddenburg, en van het Vlaamse FC Bergman, o.a. bekend van hun succesvolle voorstelling JR op het Holland Festival.

 

T/m 11 okt. Voor meer
 informatie: ita.nl/freud

DEEL DIT ARTIKEL OP

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK