lezing Marja Havermans 22 september

Op woensdag 22 september 2021 verzorgt filosoof Marja Havermans een inleiding over haar boek Sterven als een stoïcijn.

 

Sterven als een stoïcijn. Filosofie bij ziekte en dood
Wat doe je als je vanuit het niets te horen krijgt dat je levensverwachting nog maar enkele maanden is? Leg je dan berustend het hoofd in de schoot? Of zet je alles op alles om de naderende dood weg te duwen of uit te stellen?

Een stoïcijn doet geen van beide. Stoïcijns handelen wil zeggen een onderscheid maken tussen dingen die buiten of binnen je macht liggen. Wat buiten je macht ligt, zoals ziekte en dood, dat aanvaard je. Wat binnen je macht ligt, daarop richt je je. Je ziet je emoties onder ogen en zet je redelijk verstand in om deze in goede banen te leiden. Dat helpt om je gemoedsrust te bewaren en je laatste stuk leven zo goed mogelijk te leven.

Dit boek is een illustratie van de levensfilosofie van de Stoa, geschreven in afwisselende hoofdstukken. Het verhalende deel laat zien hoe Paul (61) op stoïcijnse wijze omgaat met de boodschap dat hij uitgezaaide kanker heeft en niet meer is te genezen. De beschouwende hoofdstukken zijn reflecties van zijn vrouw Marja (59) over de vele gedachten, emoties, moeilijkheden en vragen rondom ziekte en sterven. Wat kan je helpen om met een aangekondigde dood om te gaan? Hoe communiceer je met artsen, met vrienden en met elkaar? Wat is kwaliteit van leven? Wat is waardig sterven? Hoe ga je om met euthanasie?

Leidraad bij dit alles is de filosofie. Praktische filosofie van de stoïcijnen en andere filosofen, maar ook eigen filosofische vragen en gedachten van de schrijfster. Het boek is bedoeld voor alle mensen die te maken krijgen met tegenslag, ziekte of dood, om herkenning te vinden en zelf te gaan ontdekken hoe ze op een stoïcijnse manier kunnen omgaan met het lot dat hen treft.

 

Marja Havermans (1956) werkte in het onderwijs en in de communicatie, sinds 1991 als zelfstandig tekstschrijver en redacteur. Sinds 2012 voert Marja individuele filosofische gesprekken, begeleidt zij verschillende gespreksgroepen in intervisies en socratische gesprekken en geeft zij lezingen en cursussen over filosofie. In 2015 verscheen haar boek Spreken is zilver, vragen is goud.
www.filosofischegesprekken.nl

 

Entree: € 10,-

Boekhandel De Vries Van Stockum is met een boekentafel aanwezig.

Coronamaatregelen cf. www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19

Mail: fil.cafehaarlem@gmail.com  Hier kunt u zich inschrijven voor de mail- aankondiging van elke volgende bijeenkomst.

Website: www.filosofischcafehaarlem.nl

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK