Nieuwe reeks Podium Dans

Begin oktober start op NPO 2 extra  alweer de vijfde reeks van Podium Dans. In deze 10-delige serie komen wekelijks choreografen en artistiek leiders van de meest toonaangevende dansgezelschappen uit binnen- en buitenland aan het woord. In iedere aflevering staat één gast centraal. Het interview wordt afgewisseld met fragmenten van dansvoorstellingen, documentaires, reportages en dansfilms gerelateerd aan de desbetreffende gast. Deze serie start met een extra lange aflevering met meesterchoreograaf Hans van Manen.

 

4 oktober, 17:15 uur – SPECIAL van 2 uur Hans van Manen 

Geen pas te veel. En geen pas te weinig. Heldere lijnen en altijd ter zake. Zo kun je het oeuvre van de inmiddels 88-jarige Hans van Manen karakteriseren. Hoewel het werk van Hans van Manen door zijn abstractie eenvoudig lijkt, is dat het zeker niet. Van Manen vereist risico, vitaliteit en swing in zijn balletten. In zijn inmiddels meer dan zestig jaar durende carrière maakte hij meer dan 150 choreografieën. Zijn werk wordt wereldwijd opgevoerd en geroemd. In deze twee uur durende special zijn een aantal van zijn beste werken in z’n geheel te zien. Een openhartig interview over roemruchte tijden van weleer, discriminatie van de danskunst, zijn hekel aan franje en zijn bijzondere lifestyle.

12 oktober rond 22:00 uur – Samir Calixto

Een turbulente dynamiek en diepe intensiteit tekenen het leven van de Braziliaanse Samir Calixto, en die energie weet hij in zijn werk te kanaliseren tot kristalheldere lagen. In al zijn werk klinken ondoorgrondelijkheid en de menselijke noodzaak door en weet hij zichtbaar en vooral invoelbaar te maken wat anders onderhuids en onzichtbaar blijft. Zijn werk werd met diverse prijzen en nominaties onderscheiden waaronder een zwaan voor de meest indrukwekkende dansproductie.

 

19 oktober rond 22:00 uur – Rutkay Özpinar

Rutkay Özpinar is een Turks/Nederlandse danser en choreograaf. Op jonge leeftijd werd zijn talent voor choreograferen ontdekt. In zijn creaties lopen moderne dans, neoklassiek ballet en urban dansvormen in elkaar over. In 2019 deed hij op uitnodiging van Korzo een artistiek onderzoek naar zijn eigen roots en onderzocht hij een aantal verschillende Turkse volksdansen. Deze invloeden voeden zijn bewegingstaal met een sterke innerlijke verbinding, die hij organisch combineert met zijn academische dansachtergrond. Podium Dans zocht hem op in Den Haag.

 

26 oktober rond 22:00 uur – Junadry Leocaria

Junadry Leocaria is door haar expressieve en krachtige bewegingstaal een opvallende verschijning.

Ze is al 13 jaar werkzaam als professional in de theater- en danswereld, o.a. bij ISH Dance Collective en in het verleden bij Don’t Hit Mama. Daarnaast is ze gespecialiseerd in waacking wat ze ontwikkeld heeft bij de dance crew Female Lethal. De laatste jaren werkt Junadry ook als choreograaf. In haar eigen choreografieën zoekt ze naar manieren om de variatie aan dansstijlen op een organische wijze samen te brengen, terwijl ze thema’s onderzoekt als zelfacceptatie en liefde voor jezelf, persoonlijke worstelingen en het vermogen om te groeien als mens.

 

2 november rond 22:00 uur – Damien Jalet  

Damien Jalet is een internationaal geprezen Belgische / Franse choreograaf. Hij is geïnteresseerd in het vermogen van dans om zichzelf voortdurend opnieuw uit te vinden door verbindingen aan te gaan met andere media zoals beeldende kunst, muziek, film, theater en mode. Hij werkte samen met choreografen en artiesten zoals Sidi Larbi Cherkaoui, Marina Abramovic, Ryuichi Sakamoto en Madonna . Voor deze aflevering zoekt Podium Dans zoekt hem op in Antwerpen.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK