ROCCO/ROCCA Terug in Frascati en De Schuur

De bejubelde en met Zwaan bekroonde voorstelling ROCCO werd in 2015 door het Ballet Nationale de Marseille hervat als ROCCA met een geheel vrouwelijke cast. Dit internationale succes is nu opnieuw te zien in de theaters als ROCCO/ROCCA.

 

Het publiek kan opnieuw plaatsnemen rondom de boksring, waarin dansers boksers, en boksers dansers worden in het heetst van de strijd. Elkaar uitdagend met rake stoten, snel voetenwerk en virtuoze tactiek worden in uitputtende rondes de verhoudingen op scherp gezet. Familie, eer, loyaliteit en verraad, de strijd om een beter bestaan: het komt samen in een verhitte strijd.

ROCCO/ROCCA is gebaseerd op de film Rocco e i suoi fratelli van de Italiaanse regisseur Visconti. Een verhaal over broederliefde en benauwende sociale omstandigheden. In de voorstelling ademen de dansers deze broeder- én zusterliefde: in goed en kwaad, de duivel en de engel, androgyn, incestueus; uitmondend in fysiek en emotioneel kolkende lijven van de boksende dansers.

ROCCO/ROCCA is een voorstelling waarin gendernormen wegvallen: het betreden van de ring eist intens fysieke en emotionele overgave aan zowel verlangen als strijd. Van zowel bokser als danser, van m/v/x.

Deze bloedstollende dansbokswedstrijd heeft ondanks het hoge intensiteitsgehalte en de serieuze thematiek die Visconti in zijn film aankaart, een speelse ondertoon. Cultuurbewust.nl schreef: “De voorstelling laat het bloed sneller door je aderen stromen en maakt je tegelijkertijd aan het lachen: een heerlijke combinatie.”

 

Deze unieke hervatting van ROCCO/ROCCA is te zien op 24 & 25 mei in theater Frascati in Amsterdam, en op 29 & 30 mei in De Schuur in Haarlem

 

Over de makers:

Emio Greco en Pieter C. Scholten werken sinds 1996 aan een eigenzinnig hedendaags dans-repertoire waarbij het intuïtieve, rebelse en altijd nieuwsgierige lichaam centraal staat. Hun herkenbare danstaal kenmerkt zich door een uiterste intensiteit. Het is een fysieke taal waarin dans haar eigen noodzaak volgt, voorbij het virtuoze of conceptuele. In 2021 ontving het choreografen duo de Gouden Zwaan oeuvre prijs, als waardering voor hun grote bijdrage aan de Nederlandse dans.

 

VOOR MEER INFORMATIE BEZOEK WWW.ICKAMSTERDAM.NL

 

Foto © Alwin Poiana

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK