Nationaal Park Zuid-Kennemerland leidt op tot gastheer

Recreanten laten de aanwezigheid van natuur in de omgeving steeds vaker meewegen in de keuze voor hun verblijf. Nationaal Park Zuid-Kennemerland heeft een rijke cultuurhistorie, bijzondere flora en fauna en de biodiversiteit is er bijzonder groot. Maar dat weten bezoekers vaak niet. En inwoners en ondernemers weten ook lang niet altijd dat ze in zo’n parel wonen en werken. Daarom organiseert IVN Natuureducatie samen met partners dit najaar, voor horeca- en recreatieondernemers uit het gebied, de cursus Gastheer van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Tijdens de cursus leren de ondernemers alles over het bijzondere landschap, de natuur en cultuurhistorie en hoe zij deze kennis kunnen overdragen op hun gasten. Door gasten te betrekken bij de natuur, het landschap en de cultuurhistorie in de omgeving, bieden zij hen een onvergetelijk verblijf en kunnen ze zich met hun bedrijf onderscheiden.

 

Bijzondere natuur en cultuurhistorie

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een Natura 2000 gebied met een rijke natuur en cultuurhistorie. In het Nationaal Park zijn maar liefst 40% van alle planten- en dierensoorten van Nederland te vinden. “Een biodiversiteit waar we met elkaar van kunnen genieten. Maar ook een plek die onder druk staat door toenemend toerisme, de omringende industrie en door actuele ontwikkelingen. Juist vanwege die kwetsbaarheid is het zo belangrijk dat we ons met elkaar inzetten voor het behoud en de versterking van dit landschap”, vertelt Gwen Pellinkhof Coördinator Communicatie & Educatie Nationaal Park Zuid-Kennemerland. “Bezoekers zijn zich er vaak niet van bewust dat zij zich in een Natura 2000 gebied bevinden en dat hier andere regels gelden dan in een recreatiegebied. Ook ondernemers zijn zich er vaak niet van bewust dat ze in zo’n parel werken. Door de cursus Gastheer van Nationaal Park Zuid-Kennemerland  nemen we hen gedurende 4 dagdelen mee in het verhaal van het Nationaal Park met als doel dat zij deze kennis kunnen overdragen op hun personeel en hun gasten. De aanwezige natuur is een grote aantrekkingskracht voor bezoekers en om deze te behouden is het van belang hier samen voor te zorgen”, aldus Pellinkhof.

 

Gastvrouw van het eerste uur en haar gasten

Ondernemer Merel Lammers van het Duincafé was een van de eerste ondernemers die aan de gastherencursus deelnam. “Het Duincafé zit in hetzelfde pand als het bezoekerscentrum en we krijgen veel vragen van bezoekers over het Nationaal Park, met name op de maandag als het bezoekerscentrum gesloten is. Omdat ik zelf meer wilde weten over het prachtige gebied waarin ik onderneem, heb ik deelgenomen aan de cursus. De opgedane kennis deel ik graag met mijn gasten. Zo staan er veel gerechten op onze menukaart die een link hebben met het Nationaal Park. Ook het contact en de samenwerking met de andere ondernemers uit het gebied die ik via de cursus heb ontmoet, vind ik erg leuk. Samen kunnen we bezoekers de parels van het Nationaal Park laten beleven en hen er bewust van maken hier zorgvuldig mee om te gaan. Mijn gasten komen om van de natuur te genieten en om van die natuur te kunnen blijven genieten is het belangrijk hier iets voor terug te doen.”

 

Cursus Gastheer van Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Op woensdag 2 november 2022 start een nieuwe cursus Gastheer van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. De cursus is geschikt voor alle horeca-, recreatie-, of agro-toeristische ondernemers in en rond Nationaal Park Zuid-Kennemerland. De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten op verschillende mooie locaties in het Nationaal Park. De eerste twee dagen vinden plaats in het najaar van 2022 de laatste twee cursusdagen begin 2023. Na het volbrengen van de cursus mogen de ondernemers zich profileren als Gastheer (of Gastvrouw) van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Kijk voor meer informatie op:https://www.ivn.nl/gastheervanhetlandschap/activiteiten/word-gastheer-van-nationaal-park-zuid-kennemerland

 

Over Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Nationaal Park Zuid-Kennemerland is één van de 21 Nationale Parken die Nederland rijk is. Het is een aantrekkelijk en gevarieerd natuurgebied met duinen, bossen en landgoederen, gelegen aan de Noord-Hollandse kust tussen Zandvoort en Velsen.

Het Nationaal Park is een samenwerkingsverband van de terreinbeheerders Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, PWN en particuliere eigenaren, IVN Natuureducatie, de omliggende gemeenten Zandvoort, Haarlem, Bloemendaal en Velsen en de provincie Noord-Holland. Gezamenlijk werken alle partners in het park aan het voortbestaan van een natuurgebied van grote internationale klasse.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK