Eet-en biercafé Bruxelles nu Zoigl-stube!

Café Bruxelles is de eerste locatie buiten de regio van Bergen waar Zoigl op tap verkrijgbaar is, en hiermee de vijfde “Zoigl-stube”. Voor hun tweede bier hebben de brouwers zich laten inspireren door een eeuwenoude brouwtraditie uit Duitsland, waar bier nog werd geserveerd in huiskamers. Het bier Zoigl past qua karakter perfect bij de winter en het type cafe wat Bruxelles is. De brouwers willen zoveel mogelijk van de eeuwenoude traditie behouden en is een eerbetoon aan een unieke brouwtraditie. De brouwtraditie is inmiddels bekend in heel Nederland doordat het programma Binnenste Buiten (Kro-NCRV) er aandacht aan besteedde.

 

Een eerbetoon aan een unieke brouwtraditie
Het brouwen van Zoigl is  een diepgewortelde traditie die nog enkel standhoudt in een klein gedeelte van Beieren. Het is een ongefilterd bier van lage gisting dat al sinds de middeleeuwen op ambachtelijke wijze wordt gebrouwen in een gemeenschappelijke brouwerij.  Tegenwoordig koesteren nog maar vijf gemeenten deze traditie en neemt het aantal Kommun Brauereien met brouwrecht af, waarmee het traditionele Zoigl-bier een bedreigde biersoort is. Het unieke van het brouwen is dat na het brouwen in de Kommunbrauhaus de lagertanks mee naar huis werden genomen. Zodra het bier voor consumptie gerijpt was hing de Zoigl waard een zogenaamde Zoigl ster aan de gevel. Een teken dat iedereen welkom was om het te komen proeven. En zo kwam het dat je Zoigl enkel kon proeven in deze huiskamercafés waar het bier vers voor je getapt werd. Ook zijn er vaak eenvoudige maaltijden verkrijgbaar. De brouwers willen met de introductie van  Zoigl een jaarlijkse traditie starten voor alle bierliefhebbers van Nederland. Bruxelles is het eerste café, buiten de regio Bergen, waar nu Zoigl op tap komt.

 

Eet-en biercafé Bruxelles; biercafe pur-sang en ultieme ontmoetingsplaats
De brouwers introduceren Zoigl met respect voor de oude traditie en voorzien elke STOKED! Zoigl-stube, die Zoigl op tap heeft van een STOKED! Zoigl uithangbord. Zoigl eens per jaar wordt gebrouwen zal het bier maar kort verkrijgbaar zijn. Zoigl staat voor de brouwers symbool voor samenzijn, vriendschap en ontmoeting, en ook voor een hechte community. Biercafé Bruxelles is de brouwerij uit Bergen op het spoor gekomen door gemeenschappelijke kennissen uit het kunstenaarsdorp. De brouwers zijn erg enthousiast om een Zoigl-stube te lanceren buiten de regio van Bergen en erg blij met Bruxelles. Dit is echt een bijzonder café, waar Zoigl helemaal tot zijn recht komt. De ongedwongen sfeer, de mooie bieren op tap, de wisselende kunstexposities en een eenvoudige maar mooie menukaart past qua plaatje helemaal bij de Zoigl-stube.  Tomas van Heerwaarden, verantwoordelijke voor de bierkaart van Bruxelles vult aan“Ik ben erg enthousiast over de kwaliteit van de bieren die ze brouwen en doe ter gelegenheid ook de STOKED! Unfiltered Lager op tap. Kortom: ik ben STOKED! en ga all-in. Toen we via via in contact kwamen om hun bieren en met name Zoigl op tap te nemen, en het bijzondere verhaal erachter vertelde aarzelde ik geen seconde. Ik moest alleen door alle maatregelen even wachten op het juiste moment en zorgen dat de andere bieren eerst op waren. We hebben altijd 7 soorten bier van de tap en 100 van fles en ik ben altijd op zoek naar mooie, wat onbekende pareltjes. Het hele idee, achter Zoigl vind ik geweldig.  Ik vind het super dat ze deze traditie nu in Nederland introduceren en vind het dan ook superleuk dat wij de eerste buiten de regio Bergen zijn.

 

Het bier 
De brouwers hebben moderne brouwtechnieken toegepast voor een ambachtelijke versie van Zoigl. Traditionele ingrediënten zijn gecombineerd met favoriete mouten en Nobel hoppen en geven deze nieuwerwetse Zoigl een unieke smaakbeleving. Thomas beschrijft het bier als volgt: “Zoigl is ook een ondergistende bierstijl. De Zoigl van STOKED! is subtiel rokerig, goed doordrinkbaar en heeft een mooie stevige bite op ’t eind.

 

Verkrijgbaarheid 
Via de website van de brouwers stokedbeer.com houden ze een plattegrond bij waar je op dit moment Zoigl kunt verkrijgen. Iedere locatie koopt namelijk op voorhand een beperkt hoeveelheid in en op is op. Op die manier wordt het tijdelijke karakter van de winterbrouw – die deze Zoigl is – onderstreept. Daarnaast is  Zoigl ook via hun website te bestellen. 

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK